Ortaokulda Görev Yapan İngilizce Öğretmenlerinin Etkileşimli Tahta Kullanımına Dair Görüşleri - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Aslan, Sibel (Bilim Eğitim Kültür Akademi Derneği, 2018)
Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) adlı projenin uygulanmasıyla birçok derste teknoloji kullanımı artmıştır. Etkileşimli tahta da bu projeyle eğitimde kullanılan materyallerden bir tanesidir. Öğretmenler de bu uygulama sayesinde derslerini zenginleştirme, eğlenceli hale getirme, öğrencilerin derste öğrendiklerini pekiştirme amaçlı aktiviteler yaptırtma fırsatını yakalamışlardır. Etkileşimli tahtalar için birçok elektronik içerik oluşturulmuş ve kullanıma sunulmuştur. İngilizce öğretmenleri de bu bağlamda birçok imkâna kavuşmuş ve etkileşimli tahta uygulamasıyla birçok öğretmenin teknoloji kullanım alışkanlığı değişmiştir. Bu araştırmanın amacı ortaokulda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin etkileşimli tahta kullanımına dair görüşlerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öğretmenlerin; etkileşimli tahta kullanımının İngilizce öğretimindeki etkisi ile etkileşimli tahta kullanımının sınırlılıklarına ilişkin görüşleri ortaya konmuştur. Ayrıca öğretmenlerin etkileşimli tahta için çevrelerinde yeterli içeriği temin edip edemediklerine ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile benzeri eğitsel sitelerin derslerinde kullanımına ilişkin görüşlerini belirlenmeye çalışıldı. Bunun yanı sıra etkileşimli tahtaların öğrencilerin motivasyonları üzerindeki etkilerine ilişkin görüşleri de saptanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Elâzığ il merkezindeki devlet ortaokullarında çalışan 20 İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmaya katılım gönüllülük esası ile sağlanmıştır. Veri toplama aracı olarak altı yarı yapılandırılmış sorunun bulunduğu bir görüşme formu kullanılmıştır. Öğretmenlerin kıdem ve teknoloji kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda çeşitli önerilerde bulunulmaktadır.

The using of technology has increased in many courses by implementation of Movement of Enhancing Opportunities and Improving Technology (FATIH). Interactive whiteboard is one of the materials used in education with this project. The teachers have taken the opportunity to enrich their courses, make it enjoyable, and reinforce learning by means of this implementation. Many electronic contents have been created for interactive whiteboards. In this context, English language teachers have gained many opportunities and many teachers’ habit of using technology has changed by using interactive whiteboard. The aim of this study is to determine perceptions of secondary school English language teachers of using interactive whiteboard. So, we tried to find out English language teachers’ opinions on the effect of interactive whiteboard on teaching English and the limitations of using interactive whiteboards at classes. We also tried to determine teachers’ opinions on obtaining sufficient contents for interactive whiteboards and on using Education Informatics Networks (EBA) and other similar educational websites at their courses. The effects of interactive whiteboards on pupils’ motivation were also determined. The study group consists of 20 English language teachers who work at state secondary schools in Elazig city center, in 2016-2017 academic year, spring term. Volunteer pupils were included the study. A semi-structured interview form including six questions was used as the data collection tool. Several results were obtained based on seniority and habit of technology use variables. Some useful recommendations are offered based on the results of the study.
Perceptions of Secondary School English Language Teachers of Using Interactive Whiteboard
Keywords: English As A Second Language; İkinci Bir Dil Olarak İngilizce; Turkish and Social Sciences Education (Diğer); Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi (Diğer)