ELAZIĞ MANİLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - AZAR, BİROL (Fırat Üniveristesi, 1995)
Dünden bugüne unutulan unutulmaya yüz tutmuş mahalli değerlerin korunması, yaşatılması ve genç kuşaklara tanıtılması Halk edebiyatı alanında çalışan herkesin en görevi olmalıdır. Türk insanının özüne uygun, insanseverlik, sıcakkanlılık, sevmek ve sevilmek güzel duygularımızı yüzyıllar boyu geliştirerek dile getirmiş milli zevkin mahsulü olan mânilerimiz Halk edebiyatımızın en canlı ve temel mahsullerinden biridir. Halk edebiyatımızın en eski nazım şekillerinden olan mâni Anonim halk şiirinin de en yaygın türüdür. Kutadgu Bilig'den başlayarak, Divan edebiyatımız üzerinde de önemli etkilerini gördüğümüz mâni genellikle yedi heceli ve dört mısralı tek dörtlükten meydana gelir. En belirgin özelliği kafiye düzeninin öteki türlere uymamasıdır (aaxa). Diğer milletlerde de dört mısralı şiirler var ise de bizdeki mâni husisiyetlerini gösteren şekilde yoktur. Mâniler yalnız Türklere mahsus bir nazım şeklidir. Türk halkının düşünce, zeka, zevk ve espri anlayışını belirten birer belge niteliğindedir. Halkımız gönül derinliklerinden gelen sevgisini, neşesini, sevinç ve ıstıraplarını mânilerde dile getirmiştir. Bu bakımdan hayatın bütün yönlerini kapsayan mâniler her geçen günle değerini artırarak sonsuza kadar gidecektir.

Mani, one of the oldest verse forms of our folk literature, is also the most common type of Anonymous folk poetry. Starting from Kutadgu Bilig, mani, which we have seen important effects on our Divan literature, usually consists of a single quatrain with seven syllables and four lines. The most distinctive feature is that the rhyme scheme does not fit other genres (aaxa). Although there are poems with four verses in other nations, they are not in a way that shows their mani characteristics in us. Manis is a form of verse unique to Turks. It is a document that indicates the Turkish people's thought, intelligence, taste and sense of humor. Our people expressed their love, joy, joy and suffering from the depths of their hearts in manis. In this respect, manis, which cover all aspects of life, will increase in value with each passing day and will go on forever.
A review on Elazig manis
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Folklore