INVAZİV MEME KARSİNOMLARINDA ASPROSİN VE METEORİN-LİKE PROTEİN İMMÜNREAKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI - AKKUŞ, GÜLSÜM (Fırat Üniveristesi, 2022)
Meme kanseri kadınlarda en sık, tüm dünyada ikinci en sık görülen kanser türü olup kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. Çalışmamızda invaziv meme kanserinde Asprosin ve Meteorin-Like protein (METRNL) immünreaktivitesinin araştırılması amaçlandı. Fırat Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı'ndan rastgele seçilen 20 normal meme dokusu ile 60 invaziv duktal meme kanseri (20 Grade 1, 20 Grade 2 ve 20 Grade 3) olgusunda Asprosin ve METRNL immünreaktivitesi incelendi. Asprosin ve METRNL immünreaktivitesinin belirlenmesi için yapılan immünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobisi ile incelenmesi sonucu; tüm grupların One-way ANOVA testi ile karşılaştırılmaında asprosin ve METRNL immünreaktivitesinde anlamlı farklılık olduğu tespit edildi (p<0,001). Asprosin immünreaktivitesinin tespiti için grupların ikili karşılaştırmasında ise Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Grade 1 (p<0,001), Grade 2 (p<0,001) ve Grade 3 (p<0,001) arasında anlamlı farklılığın olduğu ve tüm gradelerde asprosin immunreaktivitesinde artış olduğu tespit edildi. Fakat Grade 1 karşılaştırıldığında Grade 2 (p=0,857) ve Grade 3 (p=0,962), Grade 2 ile Grade 3'ün ikili karşılaştırmasında da asprosin immunreaktivitesinde anlamlı oranda farklılık olmadığı tespit edildi (p=0,990). METRNL immünreaktivitesinin tespiti için grupların ikili karşılaştırması için yapılan Posthoc Tukey testi sonucunda Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında anlamlı farklılığın olduğu ve tüm gradelerde METRNL immunreaktivitesinde artış olduğu tespit edildi (p<0,001). Fakat Grade 1 ile Grade 2 (p=0,996) ve Grade 1 ile Grade 3 (p=0,999), Grade 2 ile Grade 3'ün ikili karşılaştırmasında da METRNL immunreaktivitesinde anlamlı oranda farklılık olmadığı tespit edildi (p=0,985). Sonuç olarak invaziv meme kanserinde asprosin ve METRNL hücresel düzeyde immün reaktivitesi artmakta fakat meme kanseri gradeleri arasında farklılığın olmadığını tespit edildi. Anahtar Kelimeler: Asprosin, Meme kanseri, Meteorin Like protein

INVESTIGATION OF ASPROSIN AND METEORIN-LIKE PROTEIN IMMUNREACTIVITIES IN INVASIVE BREAST CARCINOMA Breast cancer is the most common type of cancer in women and the second most common type of cancer worldwide, and it is the second most common cancer-related death after lung cancer. In this study, we aimed to investigate the immunoreactivity of asprosin and meteorin like protein (METRNL) in invasive breast cancer. Asprosin and METRNL immunoreactivity were investigated in 20 randomly selected normal breast tissue and 60 invasive ductal breast cancer (20 Grade 1, 20 Grade 2 and 20 Grade 3) cases from Fırat University Hospital Pathology Department Laboratory. As a result of the examination of the immunohistochemical staining for the determination of Asprosin and METRNL immunoreactivity with light microscopy; When all groups were compared with the One-way ANOVA test, it was determined that there was a significant difference in the immunoreactivity of asprosin and METRNL between all groups (p<0.001). In the pairwise comparison of the groups for the determination of asprosin immunoreactivity, it was determined that there was a significant difference between Grade 1 (p<0.001), Grade 2 (p<0.001) and Grade 3 (p<0.001) when compared with the Control group, and there was an increase in asprosin immunoreactivity in all grades. However, when Grade 1 was compared, no significant difference was found in asprosin immunoreactivity in the pairwise comparison of Grade 2 (p=0.857) and Grade 3 (p=0.962), and Grade 2 and Grade 3 (p=0.990). As a result of the Posthoc Tukey test performed for the pairwise comparison of the groups for the detection of METRNL immunoreactivity, it was determined that there was a significant difference between all groups when compared with the Control group, and an increase in METRNL immunoreactivity in all grades (p<0.001). However, in the pairwise comparison of Grade 1 and Grade 2 (p=0.996) and Grade 1 and Grade 3 (p=0.999), Grade 2 and Grade 3, there was no significant difference in METRNL immunoreactivity (p=0.985). In conclusion, immune reactivity of asprosin and METRNL increases at the cellular level in invasive breast cancer, but there is no difference between breast cancer grades. Keywords: Asprocin, Breast cancer, Meteorin Like protein
Invaziv meme karsinomlarinda asprosin ve meteorin-like protein immünreaktivitelerinin araştirilmasi
Keywords: Histoloji ve Embriyoloji