Deformasyon Teorisinin Cebirsel Yapılar Açısından Görünüşü - Turhan, Essin; Çatalbaş, M. Necdet (My University, 2004)
Bu çalışmada amaç; deformasyon teorisi ile ilgili yaklaşımları cebirsel anlamda sunmaya çalışmak ve matematiksel olarak cebirsel bir yapının deforme olması sonucu elde edilen yapı hakkında bilgi sunmaktır. Deformasyon, cebirsel bir yapıda parametrenin bir başlangıç değeri için hareket ettiğimiz yapıyı elde edecek şekilde 1 (veya n) parametreli benzer yapılar ailesini elde etmeye çalışmaktır. Özel olarak parametrenin herhangi değeri için yapı, başlangıçtaki yapıların herhangi birisi ile izomorfik ise deformasyon aşikar olacaktır. Fiziksel olarak kavramın iyice anlaşılması için (SO(3) X R3) X R4 ) grubu göz önüne alınmıştır. Bu grubun deformasyonu incelenerek SO(4) X R4 grubu FLATO tarafından gösterilmiştir. Biz de bu çalışmada izomorfik yapılar sayesinde ortaya çıkan sonuçları cebirsel olarak değerlendirmeye çalıştık.
Keywords: Deformasyon teorisi; cebirsel yapılar