Çan linyitinin hareketli koşullardaki yanmasının incelenmesi - Duranay, Neslihan; Pehlivan, Dursun (My University, 2005)
Bu çalışmada, kekleşen kömürleri etkili olarak yakabilmek amacıyla yakın zamanlarda geliştirilmiş olan döner başlıklı bir yakıcıda kömür tanelerinin yanma sırasındaki davranışlarını temsil etmek üzere hazırlanan bir laboratuar deney düzeneğinde, tekil Çan linyiti tanelerinin yanma hızı ve süresine tane hareketinin etkisi incelendi. Çan linyitinin 0.5g, 1g, 2.5g ve 5g ortalama ağırlıklarındaki tekil tanelerinin hareketi, oda sıcaklığında dönen bir sepet içinde sadece aşınma veya önceden ısıtılmış boru fırına yerleştirilen aynı sepet içinde aşınma ve yanma yönünden ele alındı. Linyitin uçucu madde ve karbon yanma hızı ve sürelerine sepet dönme hızının etkisi araştırıldı. Linyitin yanma sırasında hareket ettirilmesinin, özellikle iri tanelerin uçucu madde yanma hızlarının belirgin olarak artmasını sağladığı belirlenmiştir. Benzer şekilde, tanelerin hareketli olması yüzeydeki külün uzaklaşmasını sağladığından, sepet hızı arttıkça linyit char tanesinin daha hızlı ve kısa sürede yandığı izlenmiştir.
Keywords: Termodinamik; Enerji ve Yakıtlar