FROM LOST GENERATION TO BEAT GENERATION: THE CHANGE OF MASCULINITY CONCEPT IN THE SUN ALSO RISES AND ON THE ROAD - ERDAĞ, ASİYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tezin amacı, Yitik Kuşaktan Beat Kuşağına kadar erkeklik kavramının tarihsel ve toplumsal dönüşümünü incelemektir. Tezde, Ernest Hemingway'in Güneş De Doğar (1926) ve Jack Kerouac'ın Yolda (1957) adlı romanları ele alınmaktadır. Bu kanonik edebi eserlerin incelenmesiyle, I. Dünya Savaşı sonrasından başlayarak yaklaşık kırk yıllık bir dönemde, savaşların, değişen toplumsal inanç ve değerler ile ekonomik şartların erkeklik temsili ve oluşumu üzerinde nasıl etkili olduğu aydınlatılmaya çalışılmıştır. Metot olarak 1980'lerde ortaya çıkan Erkeklik Çalışmaları'nın Connell gibi belli başlı kuramcılarının fikirleri esas alınmaktadır. Gönüllü sürgüne, Avrupa'ya giden bir grup Amerikalıyı işleyen Güneş de Doğar ile Amerika'yı rastgele gezen Yolda adlı romanlar, beyaz Amerikalı ve orta sınıf karakterleri ele almaktadır. İlk romanda modernist ve diğerinde postmodernist bakış açısını sergileyen karakterler ve yazarlar savaş sonrası travmalarını atlatabilmek, değişen toplumsal olgulardan kaçabilmek, dertlerini unutabilmek, bireyselliklerini keşfetmek ve alabildiğince özgür olabilmek için seyahate dayalı bir yaşam tarzını seçmişlerdir. Geleneksel ve eski olan herşeye tavır alan karakterler/yazarlar modern ve postmodern durumu gözler önüne sermektedirler. İnanacak, bağlanacak ve ait olduklarını hissedecekleri evrensel değerler peşinde zaman tüketen bu insanlar ne yazık ki, umdukları ideal dünyayı bulamazlar. 1920'lerde yer alan 'Yitik Kuşak'ın birçok üyesi, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra derinden hayal kırıklığına uğramış ve geleneksel değerleri terk etmiştir. Güneş De Doğar, Hemingway'in savaş sonrası erkeklik gösteriminin bir prizmasıdır. Anlatının erkek kahramanları, Avrupa'da yaşayan yabancılar olup, hepsi Birinci Dünya Savaşı'nın doğrudan bir sonucu olarak hayatlarının sarsıntı ve ıssızlığıyla başa çıkmaya çalışmaktadır. Romanda Yitik Kuşak geleneksel erkeklik anlayışına yönelik tehdit açısından ele alınmaktadır. Yolda, 1950'lerin 'Beat Kuşağı''nı işleyerek, karşı kültürel gruplarla baskın normların reddedildiği başka bir döneme pencere açmaktadır. Kerouac'ın erkek karakterlerinin tasviri ve çözümlenmesiyle, söz konusu dönemde geleneksel normlardan sapma ve süregelen bir arayış psikolojisi baskın erkeklik kalıbı olarak gösterilmektedir. Seçilen iki romanda tasvir edilen erkeklik olguları kuşak değişimlerini de yansıtmaktadır.

The aim of this thesis is to examine the historical and social transformation of the concept of masculinity from the Lost Generation to the Beat Generation. In the thesis, Ernest Hemingway's The Sun Also Rises (1926) and Jack Kerouac's On the Road (1957) are discussed. By examining these canonical literary works, it has been tried to illuminate how wars, changing social beliefs and values and economic conditions had an impact on the representation and formation of masculinity in a period of about forty years starting after the First World War. The method is based on the ideas of the main theorists of Masculinity Studies, such as Connell, that emerged in the 1980s. The novels The Sun Also Rises, about a group of Americans going into self-imposed exile to Europe, and On the Road, about random travelers in America, deal with white American and middle-class characters. The characters and writers who display a modernist perspective in the first novel and a postmodernist point of view in the second novel have chosen a travel-based lifestyle in order to overcome their post-war traumas, escape from changing social phenomena, forget their troubles, explore their individuality and be as free as possible. Characters/authors who take a stand on everything traditional and old reveal the modern and postmodern situation. Unfortunately, these people, who waste time pursuing universal values to believe, connect and feel belonging, cannot find the ideal world they hoped for. Many members of the Lost Generation in the 1920s were deeply disillusioned and abandoned traditional values after the First World War. The Sun Also Rises is a prism of Hemingway's post-war representation of masculinity. The male protagonists of the narrative are foreigners living in Europe, all trying to cope with the turmoil and desolation of their lives as a direct result of the First World War. The novel, Lost Generation is discussed in terms of the threat to traditional masculinity. On the way, he deals with the Beat Generation of the 1950s, opening a window to another period in which countercultural groups and dominant norms were rejected. With the depiction and analysis of Kerouac's male characters, deviation from traditional norms and ongoing search psychology are shown as the dominant masculinity pattern. The masculinity phenomena depicted in the two selected novels also reflect generational changes.
Yitik Kuşaktan Beat Kuşağına: Güneş de Doğar ve Yolda adlı romanlarda erkeklik kavramının değişimi
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı; Amerikan Kültürü ve Edebiyatı