FARKLI KANSER TİPLERİ ÜZERİNDE MORUS NİGRA EKSOZOMLARININ ANTİ KANSER ETKİSİ - ERDEM, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Eksozomların keşfi ve hücre-hücre arası biyolojik işlevlerinin öneminin anlaşılması bu nanoveziküllerin birçok hastalıkta terapötik ajan olarak kullanılmasının önünü açmıştır. Bu hastalıkların başında kanser yer almakta; erken tanı, tedavi, ilaç taşıma ve daha birçok amaçla kanser araştırmalarında kullanılmaktadır. Bu bilgilerden yola çıkarak bu çalışmada Morus nigra (Karadut, urmu dut) eksozomları izole edilerek kolon kanseri ve akciğer kanseri hücre hatları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. M. nigra meyvesinin kanser üzerindeki etkilerini inceleyen bir araştırma daha önce yapılmamıştır. Bu nedenle bu meyvenin eksozomlarının izole edilerek kolon ve akciğer hücrelerine verilip kanser üzerine etkilerinin araştırılması ile günümüzün en ciddi ve giderek yaygınlaşan problemi olan kansere alternatif bir tedavi keşfedilebileceği düşünülmektedir. Bu tezde, akciğer kanseri (A549) ve kolon kanseri (HCT 116) gibi farklı kanser tipleri üzerine kurulu in vitro modellerinde (MDA-MB 231) apoptozu indükleyerek bitki kaynaklı eksozomların olası terapötik potansiyeli değerlendirilmiştir. M. nigra' dan elde edilen eksozomlar, NTA analizi ile karakterize edilmiştir. Kanserli hücreler üzerinde varsayılan sitotoksik etkiyi değerlendirmek için, 25 ila 250 ug/mL arasında değişen 7 farklı konsantrasyonda 24 saat, 48 saat ve 72 saat zaman noktalarında 3 gün boyunca eksozom preparatları ile inkübe edilmiş hücreler üzerinde hücre canlılık deneyi (WSTI) analizi yapılmıştır. Bulgularımıza göre, HCT 116 hücre hatları ile inkübe edilen eksozomlar kontrol hücrelerine göre kanserli hücrelerin canlılığını %46 oranında etkilemiştir. Öte yandan, A549 hücre hatlarında ise 250 ?g/mL'da 72. saatte %28 oranında canlılık gözlenmiştir. Sonuç olarak yaptığımız bu çalışma, bitki kaynaklı eksozomların gelecekteki kanser tedavisinde umut vaadeden terapötik ajanlar olabileceğini göstermekte ve daha sonraki çalışmalar için önemli bir kaynak oluşturmaktadır.

The discovery of exosomes and the understanding of the importance of their cell-cell-intercellular biological functions have made these nanovesicles widely used as therapeutic agents in many diseases. Cancer is one of these diseases; It is used in cancer research for early diagnosis, treatment, drug delivery and many other purposes. Based on this information, in this study Morus nigra (Black mulberry, urmu mulberry) exosomes were isolated and their effects on colon cancer and lung cancer cell lines were investigated. A study examining the effects of M. nigra fruit on cancer has not been done before. For this reason, it is thought that an alternative treatment for cancer, which is today's most serious and increasingly common problem, can be discovered by isolating the exosomes of this fruit and giving it to the colon and lung cells and investigating its effects on cancer. In this thesis, the possible therapeutic potential of plant-derived exosomes was evaluated by inducing apoptosis in in vitro models (MDA-MB 231) based on different cancer types such as lung cancer (A549) and colon cancer (HCT 116). Exosomes from M. nigra were characterized by NTA analysis.To evaluate the putative cytotoxic effect on cancerous cells, cell viability assay (WSTI) analysis was performed on cells incubated with exosome preparations for 3 days at 24 hours, 48 hours and 72 hours time points at 7 different concentrations ranging from 25 to 250 µg/mL. According to our findings, exosomes incubated with HCT 116 cell lines affected the viability of cancerous cells by 46% compared to control cells. On the other hand, 28% viability was observed in A549 cell lines at 250 ?g/mL at 72 hours. In conclusion, our study shows that plant-derived exosomes may be promising therapeutic agents in future cancer treatment and constitutes an important resource for further studies.
Anti cancer effect of Morus nigra exosomes on different cancer types
Keywords: Biyoteknoloji