YAVUZELİ (GAZİANTEP) ÇEVRESİNDE YÜZEYLEYEN VOLKANİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - BÖLÜCÜ, ABDURRAHMAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tez çalışmasıyla Gaziantepkuzeyinde Yavuzeli- Araban çevresi ile güneyindeKarataş mevkiinde yayılım gösteren Yavuzeli bazaltlarının petrografisi ve jeokimyası çalışılmıştır.Bu amaçdoğrultusunda saha ve laboratuvar çalışmaları yapılmıştır. Mineralojik–Petrografik incelemeler sonucunda, her iki bölge kayaçlarında benzer mineralojik-petrografik özelliklerle beraber, yaygın olarakplajiyoklaz, piroksen ve olivin mineral birliktelikleri saptanmıştır.Jeokimyasal incelemelersonucunda, alkali,vesubalkali özellik gösterdikleribelirlenmiştir. Majör ve iz elementlerin SiO2 ile oluşturulan değişimdiyagramlarından elde edilen bulgularfraksiyonel kristalleşme sürecinin etkili olduğunu göstermektedir.Jeokimyasal veriler, Yavuzeli–Araban ve Gaziantep Karataş volkaniklerinin manto kaynaklı bir mağmanınfraksiyonel kristalleşmesi ile oluşmuş, ancak bu oluşum sırasında kabuksal kirlenme ve/veya dalma-batma süreçlerinin etkisinde kalmış olabileceği fikrini vermektedir.

This thesis Yavuzeli the Gaziantep north-southKaratas car withtheenvironmentwhich has spread in thelocality Yavuzeli petrography and geochemistry of basalts werestudied. Forthispurposefieldandlaboratorystudieshavebeenperformed. As a result of mineralogical-petrographicinvestigations, mineralogical-petrographicfeaturessimilar in bothregions, togetherwithrocks, commonly plagioclase, pyroxeneand olivine mineral assemblageshave been identified As a result of mineralogical-petrographic investigations, mineralogical-petrographicfeaturessimilar in bothregions, togetherwithrocks, commonlyplagioclase, pyroxeneand olivine mineral assemblageswereidentified. As a result of geochemicalinvestigations, alkali, and is determinedtoshowsubalkalinefeature.Majorandtraceelementsderivedfrom SiO2 formedbyvariationdiagramsfindingsindicatethat an effectivefractionalcrystallizationprocess. Geochemicaldataand Gaziantep Karatas Yavuzeli-car mantle of volcanicoriginformedbyfractionalcrystallization of a magma, but thesecrustalcontaminationduringformationand / orwhichmayhavebeeninfluencedby subductionprocessesgives the idea.
Yavuzeli (Gaziantep) surrounding volcanic outcropping of rocks petrographic and geochemical features
Keywords: Jeoloji Mühendisliği