8. SINIF MATEMATİK ÖĞRETİM PROGRAMININ 2019 LİSELERE GEÇİŞ SINAVI SORULARIYLA UYUMUNUN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - KEMİK, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada amaç, 8. sınıfta okutulan Matematik dersinin Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığının kararı ile kabul edilen Matematik öğretim programında yer alan kazanımlar ile 2019 Liselere Geçiş Sınavı sorularının bu kazanımlara uygunluğuna ilişkin öğretmen görüşlerinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışma örneklemi olarak Gaziantep il merkezindeki ortaokullardan seçilen 6 okulda görev yapan 30 matematik öğretmeni belirlenmiştir. LGS sınav sorularının 8. sınıf Matematik öğretim programında yer alan kazanımlara uygunluğuna ilişkin öğretmen görüşlerinin belirlendiği bu araştırma durum çalışmasıdır. Araştırmada açık uçlu sorulardan oluşan formlar kullanıldığından ulaşılan verilerin çözümlenmesi sürecinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Betimsel nitelikteki bu araştırmanın verileri 8. sınıf matematik öğretim programı, 2019 LGS matematik soruları, 10 soruluk görüşme formu ve katılımcı demografik özellikler formundan elde edilmiştir. Araştırmada ilk olarak öğretmenlerin 8. sınıf matematik dersi öğretim programındaki kazanımlara ait araştırmacı tarafından seçilen "Kazanımların Nitelikleri", "Öğrenci Düzeyine Uygunluğu", "Becerileri Gerçekleştirilebilme" ve "Yeterlik ve Ölçülebilme" temaları altındaki görüşleri belirlenmiştir. Daha sonra ise 1 Haziran 2019'da uygulanan merkezi 8. sınıflar LGS sınavındaki 20 soru hakkındaki görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda öğretmenler, yenilenen sınav sistemiyle ezbercilikten uzak, yorum yapabilen ve bilgiyi kullanabilen öğrenciler yetiştirilebileceğini söylemişlerdir. Ancak bu değişimin hızlı bir şekilde olmasının, öğrenci ve velide kaygı düzeyini yükselttiğini, motivasyon kaybı oluşturduğunu, orta ve düşük seviyedeki öğrencileri umutsuzluğa sevk ettiğini belirtmişlerdir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, öğretmenlere, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini geliştirmek ve derse olan ilgilerini artırmak amacıyla derslerde ve kurslarda farklı etkinlikler uygulamaları tavsiye edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin üst düzey düşünme becerilerini ölçme ve değerlendirme becerilerini geliştirmek amacıyla hizmet içi faaliyetler düzenlenebileceği düşünülmektedir.

The object of this course is to reveal the teacher's views on the suitability of the 2019 High School Transition Exam Questions for these achievements in the mathematics curriculum adopted by the decision of the Ministry of Education's Board of Education chairmanship of the mathematics course which is taught for 8.grade in the school. As a study sample, 30 mathematics teachers were identified in 6 public schools who are selected from secondary schools in Gaziantep province. This is a research case study for 8th grade Mathematics curriculum in which the opinions of the teacher regarding their suitability for the achievements included in the classroom mathematics curriculum are determined.Because of open-ended questions was used in the research, descriptive analysis technique was used in the process of analyzing the data. Data of this descriptive study of 8.th grade , math curriculum will be obtained from the 2019 LGS math questions, 10-Question Interview form and participant demographics form. First in the study, 8th grade mathematics curriculum for teachers views were determined under the themes of 'qualifications of achievements', 'suitability for student level', 'ability to perform skills' and 'competence and measurement' selected by the researcher for achievements in the curriculum of the classroom mathematics course. Then their opinions on 20 questions in the LGs exam of 8th grade were determined using a semi-structured interview form. The end of the study, teachers said that students who are far from rote, can comment and use knowledge can be trained with the revamped exam system. But they noted that the rapid change raises the level of anxiety in students and parents, creates a loss of motivation, and leads middle and low-level students to despair. According to the results of the research, teachers were advised to practice different activities in classes and courses in order to improve students ' higher-level thinking skills and increase their interest in the course. In addition, it is believed that in-service activities can be organized to improve teachers ' ability to measure and evaluate high-level thinking skills.
Examining the compliance of the 8th grade mathematics curriculum with the 2019 high school transfer exam questions in terms of teachers' views
Keywords: Eğitim ve Öğretim