DENEYSEL KARACİĞER İSKEMİ REPERFÜZYON HASARINDA MELATONİN VE PROSTAGLANDİN E1'İN KARACİĞER HÜCRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ - GENÇ, KAYA (Fırat Üniveristesi, 2000)
Karaciğer hayatın sürekliliği için önemli metabolik reaksiyonları oluşturur. Çeşitli karaciğer girişimleri, şok, travma ve karaciğer transplantasyonu gibi patolojik olaylar esnasında oluşan doku hasarının giderilmesi amacıyla bir çok farmakolojik ajan kullanılmıştır. Bu çalışmada, deneysel karaciğere iskemi reperfuzyonunda antioksidan etkili melatonin ile hücre membran stabilizasyonunu arttıran PGEı' in karaciğer üzerine etkileri araştırıldı. Çalışma her biri 200-250 gr ağırlıktaki yetişkin dişi Wistar Albino cinsi 50 adet rat üzerinde uygulandı. Ratlar 5 gruba bölünerek sham grubu, kontrol grubu, melatonin tedavi grubu, PGEı tedavi grubu ve kombine grup oluşturuldu. Sham grubuna herhangi bir işlem uygulanmadı. Kontrol grubunda hepatik arter ve vena porta seviyesinde hilus klempe edildi. 60 dk' lık iskemiyi takiben 2 saatlik reperfüzyon uygulandı. Tedavi gruplarında reperfüzyondan 15 dk önce 20 mg/kg dozunda melatonin (i. m) ve reperfüzyondan 1 dk önce 25 ugr/kg dozunda PGEı (i.v) olarak ayrı ayrı ve kombine uygulandı. Reperfüzyon sonunda biyokimyasal olarak SGOT, SGPT, GSH-Px, SOD, MDA ölçümü için kan örnekleri alındı. Histopatolojik inceleme ve doku MDA ölçümü için karaciğer doku örneği alındı. Sonuç olarak, tedavi gruplarında verdiğimiz Melatonin ve PGEı karaciğerdeki iskemi ve reperfüzyon sonrası hasarın azaltılmasında etkili olmuşlar ancak hasan tamamen eski haline getirememişler. Kombine uygulanan tedavi grubunda tek tedavi gruplarına göre bir üstünlük sağlanamamıştır. Anahtar Kelimeler: İskemi - Reperfüzyon, Melatonin, Prostaglandin Eı

Liver plays an important role in the metabolic reactions maintaning the life. Various pharmacologic agents have been used to remove structural damage during the attempt to liver and pathologic conditions live schock, injury and transplantation of liver. İn this study, the role of melatonin have an antioksidant activate in ischemia and reperfusion injury of liver and PGEi which increase the stabilization of cellular membrane were investigated. Fifty female Wistar Albino rats were used in this study and each of them was 200-250 gr weight. Rats were seperated to five groups as sham, control, treated by melatonin, treated by PGEi and combined groups. İn sham group, we didn't perform any procedure. Hilus on plain of the hepatic artery and vena porta was clembed in the control group. About 60 minutes after the ischemia reperfusion was performed in 2 hours. İn the treated groups, rats were treated by melatonin at 1 5 minutes before the reperfusion with a dosage of 20 mg/kg and /or treated by PGEi at 1 minute before the reperfusion with a dosage of 25 ugr/kg. For the determination of serum SGOT, SGPT, GSH-Px, SOD, MDA levels, biochemistrical evaluation was performed and also structural samples of the liver obtained by biopsy were evaluated histopathologjcally and structural MDA levels were determinated at the end of the reperfusion. As a conclusion, melatonin and PGEi reduced the cellular damage of liver the ischemia and reperfusion injury in treated groups but they couldn't provide the structural condition before the ischemia. There was no significant different between a group treated by melatonin or PGEi with a group treated by both of them. Key Words: ischemia- Reperfusion, Melatonin, Prostaglandin E).
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery