ÜST SOLUNUM YOLLARI MALİGN LEZYONLARINDA HPV TİP 16, 18, 31 VE 33'ÜN ARAŞTIRILMASI - KORKMAZ, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmanın amacı, üst solunum yolları malign lezyonlarında Human papillomavirus (HPV) görülme sıklıgını ve tiplerini belirleyerek, HPV'nin bu kanserlerin gelismesindeki rolünün açıklanmasına katkıda bulunmaktır. Human papillomavirus varlıgının arastırılması için, üst solunum yolları kanseri tanısı konulmus olan 100 hasta ile kontrol grubu olarak üst solunum yolları benign lezyonu tanısı konulmus olan 25 hastaya ait arsivlenmis parafinize doku örnegi Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemiyle analiz edilmistir. HPV tip 16, 18, 31 ve 33'ün saptanması ve tiplendirilmesi amacıyla, L1 ve E6 primerleri ve tipe özgül primerler kullanılarak nested PCR yapılmıstır. Örneklerden 25 tanesi yeterli DNA içermedigi için çalısmadan çıkarılmıstır. Yetmisbes üst solunum yolu kanseri örneginin 25 tanesi (%33) HPV DNA yönünden pozitif olarak bulunmus; HPV pozitif örneklerin 11 tanesinde (% 44) HPV 16 DNA, 8 tanesinde ise (% 32) HPV 18 DNA pozitif bulunmustur. Bir olguda HPV 16 ve HPV 18 birlikteligi tespit edilmistir. Sonuç olarak, HPV'nin, üst solunum yolları malign lezyonlarının birçogunda etiyolojik bir rol oynadıgı düsünülmektedir. Çalısmamızda elde edilen bulgular, HPV tip 16 ve 18'in üst solunum yolları malign lezyonlarındaki olası rolünü desteklemektedir. Türkiye'deki HPV infeksiyonlarının epidemiyolojisinin daha iyi aydınlatılabilmesi için daha kapsamlı çalısmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Human Papillomavirus (HPV), Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR), Üst Solunum Yolları Malign Lezyonları

The aim of this study was to determine the prevalence and type of human papillomavirus (HPV), and to explain its role in malign lesions of the upper respiratory tract. Archived paraffin block specimens taken from 100 cases of upper respiratory tract carcinomas were analysed for the presence of human papillomavirus infection, using Polymerase Chain Reaction technique. A nested PCR assay was designed for the detection and typing of HPV genotypes 16, 18, 31 and 33 using L1 and E6 consensus primers and HPV type- specific primers. Twenty five samples which were found to have inadequate DNA were excluded from the study. HPV DNA was detected in 25 (33%) of the 75 malign lesions of upper respiratory tract. Of the 25 HPV DNA positive samples, HPV 16 DNA was detected in 11 (44 %), and HPV 18 DNA was detected in 8 (32 %). HPV genotyping revealed double HPV infection in one case. In conclusion, HPV appears to play an etiological role in many malign lesions of upper respiratory tract. The results of our study is consistent with a causative role of HPV 16 and 18 in the pathogenesis of malign lesions of upper respiratory tract. More detailed studies are necessary for elucidating the epidemiology of HPV infections in Turkey. Key Words: Human papillomavirus (HPV), Polymerase Chain Reaction (PCR), Malign Lesions of Upper Respiratory Tract
Investigation of hpv type 16, 18, 31 and 33 in malign lesions of upper respiratory tract
Keywords: Mikrobiyoloji