Sensorless MPPT Control of Grid-Connected Wind Energy System Based on PMSG - Avcı, Emre (Fırat University, 2024)
In wind energy systems, increasing system efficiency by maximizing the usage of wind speed has become an important issue. In this study, a single-phase grid-connected Maximum Power Point Tracking (MPPT) system that does not use a speed sensor or any motor control algorithm under variable wind speeds is proposed. In the proposed system, a Permanent Magnet Synchronous Generator (PMSG) is chosen as the generator, and a diode rectifier circuit is used at its output. To achieve the necessary DC bus voltage for grid connection at variable speeds, a DC-DC boost converter is included. The system is simplified by not using any motor control techniques and by employing PI and PR controllers for regulation. Additionally, the use of a diode rectifier instead of a controlled rectifier at the PMSG output reduces the system's cost and size. The proposed MPPT system, with a nominal power of 2kW and a bus voltage of 400V, was tested in simulation studies. The results demonstrated the system's performance and accuracy.

Rüzgâr enerji sistemlerinde, değişken rüzgâr hızından maksimum bir şekilde faydalanarak sistem veriminin arttırılması önemli konulardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmada değişken rüzgâr hızları altında hız sensörü ve herhangi bir motor kontrol algoritması kullanmayan tek fazlı şebeke bağlantılı Maksimum Güç Noktası Takibi (MGNT) sistemi önerilmiştir. Önerilen sistemde generatör olarak Kalıcı Mıknatıslı Senkron Generatör (KMSG) tercih edilmiş ve çıkışında diyotlu doğrultucu devre kullanılmıştır. Değişken hızlarda şebeke bağlantısını sağlayabilmek için gerekli DA bara gerilimini yakalamak amacıyla DA-DA yükseltici devreye yer verilmiştir. Sistemde herhangi bir motor kontrol tekniğinin kullanılmaması ve PI (Proportional-Integral) ile PR (Proportional-Resonant) kontrolcüleriyle denetimlerin sağlanmasıyla sistem basit yapılı bir hale getirilmiştir. Ayrıca KMSG çıkışında kontrollü doğrultucu yerine diyotlu doğrultucu kullanılmasıyla sistem maliyeti ve boyutu nispeten azaltılmıştır. Yapılan benzetim çalışmalarında önerilen 2kW nominal güce ve 400V bara gerilime sahip MGNT sistemi test edilmiştir. Sonuçlar sistemin performansını ve doğruluğunu göstermektedir.
KMSG Tabanlı Şebeke Bağlantılı Rüzgâr Enerji Sisteminin Sensörsüz MGNT ile Kontrolü
Keywords: Electrical Energy Generation (Incl. Renewables; Excl. Photovoltaics); Elektrik Enerjisi Üretimi (Yenilenebilir Kaynaklar Dahil; Fotovoltaikler Hariç); Power Electronics; Güç Elektroniği