Aggressiveness Behaviours of Soccer Spectators and Prevention of These Behaviours - Ramazanoğlu, Fikret; Çoban, Bilal (My University, 2005)
Bu çalışmada seyircilerin saldırganlıklarını körükleyen sebepler üzerinde durarak, onların bu davranışlarının bertaraf edilebilmesi için alınabilecek önlemler hususunda bilgiler verilmiştir. Çalışmada analitik metot kullanılmıştır. Sporun kelime anlamı eğlenmek, iyi zaman geçirmektir. Spor seyircilerinin olumsuz davranışları daha geniş kitlelerde rahatsızlık meydana getirmektedir. Spor seyircilerinin bu durumu, onların saldırganlık davranışlarını göstermedeki kolaylaştırıcı etmenler vasıtasıyla derecesini artırmaktadır; Müsabakalar esnasında ve sonucunda arzu edilmeyen hadiseler olmaktadır. Yine, takımların seyircileri birbirlerine düşmanca tavırlar sergilemektedir. Seyirci kitlesinin şu anki uygulamalar sonucu olumsuz yönlendirmesi çok kolay olmaktadır. Bunu bazen kulüp yöneticileri kendi lehlerine göre olduklarını düşünebilmektedir. Seyircilerin saldırganlık davranışlarının önlenebilmesinde başlıca, saldırgan tavırlar sergilenen spor-magazin programları yerine, televizyon kanallarında spor eğitim programlarına ihtiyaç vardır. Yine bu programlarda, spordaki dostluk kavramının işlenmesi önemlidir. Ayrıca, statlardaki güvenlik tedbirlerine önem verilmelidir.
Keywords: Sosyoloji