RATLARIN MİDE, BAĞIRSAK VE PANKREASINDAKİ YAYGIN ENDOKRİN HÜCRELERİNDE VE BAZI ENDOKRİN BEZLERİNDE (TİROİD, PARATİROİD, HİPOFİZ VE ADRENAL MEDULLA), CALBİNDİN-D28K DAĞILIMININ İMMUNOHİSTOKİMYASAL YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ - TİMURKAAN, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışmada, Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü' nden temin edilen 20 adet ergin Wistar rat kullanıldı. Eter ile anestezi edilen hayvanlardan, tiroid, paratiroid, hipofîz, adren, pankreas, ince ve kalın bağırsaklar ve mide dokuları alınarak parafın ve kryostat kesitler için rutin doku yürütme prosedürü uygulandı. Tavuk bağırsağmdaki calbindin-D28k'ya karşı hazırlanmış olan antiserum kullanılarak, immunohistokimyasal yöntemlerle calbindinin ratların bazı endokrin bezleri (tiroid, paratiroid, hipofîz, adren) ve sindirim kanalı ile pankreas endokrin hücrelerindeki dağılımları incelendi. Paratiroid, bağırsaklar ve pankreasın endokrin hücrelerinde herhangi bir spesifik immunoreaktiviteye rastlanmadı. Bununla beraber, immunoreaktivite tiroidin parafolliküler hücrelerinde, hipofizde ve adrende gözlendi. Midede ki endokrin hücrelerde çok zayıf immunoreaktivite vardı. Midedeki immunoreaktivite çoğunlukla sinir tellerinde görüldü. Ayrıca insülin ve glukagonun pankreasta, kalsitoninin ise tiroidin parafolliküler hücrelerinde immunoreaktivitesi yoğundu. Calbindin-D28k'nın tiroid, hipofîz, adren ve midedeki dağılım tarzı dikkate alınarak bunun intrasellüler ve ekstrasellüler ortamlardaki kalsiyum homeostazisinde veya endokrin hücre uyarılmasını düzenleyen kalsiyum mekanizmasında rol alabileceği sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Calbindin, rat, endokrin bez, endokrin hücre, immunohistokimya.

In this study, 20 adult Wistar rats which have been obtained from Elazığ Veterinary Control Research Institue were used. After anesthesia with ether, tissue samples were taken from thyroid, parathyroid, pituitary, adrenals, pancreas, small and large intestine, and stomach. The tissue samples were processed for paraffin and cryostat sections. Distribution of calbindin in thyroid, parathyroid, pituitary, adrenals, pancreas, small and large intestine, and stomach were investigated immunohistochemically using an antiserum raised against the 28k Da calbindin from chicken duodenum. Parathyroid, intestine and pancreatic endocrine cells failed to react with the antibodies although immunoreactivity was found in the thyroid, pituitary and adren. Calbindin immunoreactivity was rare in the stomach. But several nerve fibres were showed positive immunoreactivity. In addition, insulin and glucagon immunoreactivity were seen in the pancreas, calsitonin immunoreactivity was found in the thyroid parafollicular C cells. Localization of calbindin D28k in the thyroid, pituitary, adrenals and stomach is suggested to be in a role for calbindin in the mechanisms of calcium mediated endocrine cell stimulation or of intracellular and extracellular calcium homeostasis. Key Words: Calbindin D28k, rat, endocrine gland, endocrine cell, immunohistochemistry.
Distribution of calbindin-D28k endocrine cells of gastrointestinal tract and pancreas and some endocrine glands (thyroid, parathyroid, pituitary, adrenals) of rat
Keywords: Morfoloji; Morphology