BAKIR BAZLI ALAŞIMLARDA TERMOELASTİK DÖNÜŞÜMLERİN MOLEKÜLER DİNAMİK BENZETİMİ - KAZANÇ, SEFA (Fırat Üniveristesi, 2004)
DOKTORA TEZİ BAKIR BAZLI ALAŞIMLARDA TERMOELASTİK DÖNÜŞÜMLERİN, MOLEKÜLER DİNAMİK BENZETİMİ Sefa KAZANÇ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 109 Bu çalışmada, Cu, Al, Ni metalik sistemleri ve Cu-bazlı ikili ve üçlü alaşım sistemleri, atomlararası etkileşmeler gömülmüş atom metodunun Sutton-Chen yapısı kullanılarak modellendi. Model sistemler, Parrinello ve Rahman'm şekil ve hacimce değişebilir moleküler dinamik benzetim yöntemi kullanılarak incelendi. Hareket denklemlerinin çözümü için 5. mertebeden öngörücü-düzeltici (predictor-corrector) Gear algoritması kullanıldı. Tek atomlu sistemler için potansiyel parametreleri literatürden alındı. Ancak, CuAl, AINi ve CuAlNi ikili ve üçlü alaşım sistemleri için teorik olarak belirlenen parametrelerin, istenilen faz bölgelerinde sistemleri kararlı halde temsil edemediği görüldü. Bundan dolayı, bu alaşım sistemleri için parametreler, alaşımların deneysel belirlenmiş yapısal özellikleri dikkate alınarak optimize edildi. Cu-%25A1 ve Cu-%26,82Al-%2,47Ni (%atom) model alaşım sistemleri üzerinde gerçekleştirilen termal benzetim çalışmaları sonucunda termoelastik faz dönüşümü görüldü. Üçlü model alaşım sisteminin ısıtma-soğutma çevrimi sonucunda, dönüşüm başlama ve bitiş sıcaklıkları arasında bir histeresizin oluştuğu tespit edildi. Elde edilen yapıların analizi için termodinamik parametreler, radyal dağılım fonksiyonları, atomik konumlar gibi teknikler kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Termoelastik faz dönüşümü, moleküler dinamik benzetimi, potansiyel enerji fonksiyonları, Gömülmüş Atom Metodu. XI
The molecular dynamics simulation of thermoelastic transformation at the Cu-based alloys
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering