Theileria infections in small ruminants in the east and southeast Anatolia - Altay, Kürsat; Aktaş, Münir; Dumanlı, Nazir (My University, 2007)
Bu çalışma, mikroskopik bakı ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde koyun ve keçilerde Theileria ovis'in yaygınlığının belirlenmesi ve T. lestoquardi'nin varlığının araştırılması amacıyla yapıldı. Malatya, Muş, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Diyarbakır ve Mardin illerindeki koyun ve keçilerden kan örnekleri (677 koyun ve 142 keçi) ve kan frotileri (656 koyun ve 139 keçi) alındı. Kan frotilerinin mikroskopik muaynesinde koyunların %18,29 (120/656)'unda, keçilerin %2,88 (4/139)'unda Theileria spp. piroplasmları belirlendi. PCR ile koyunların %58,79 (398/677)'sinde, keçilerin %11,27 (16/142)'sinde T. ovis tespit edilirken, T. lestoquardi bulunamadı.
Keywords: Türkiye; Doğu Anadolu Bölgesi; Hayvanlar; Koyun hastalıkları; Polimeraz zincir reaksiyonu; Epidemiyoloji; Koyun; Paraziter hastalıklar; Theileriozis; Keçiler; Keçi hastalıkları; Güneydoğu Anadolu; DNA; Protozoan; Theileria