Tedavi ile kontrol altında olan sistemik hipertansiyonun göz içi basıncı ve oküler puls amplitüde etkisi - Karadağ, Remzi; Kanbay, Mehmet (My University, 2008)
Amaç: Sistemik hipertansiyonu olan hastaların göz içi basınçlarını (GİB) ve oküler puls amplitüdünü (OPA) normal bireylerle karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Tedavi ile kontrol altında olan sistemik hipertansiyonlu 33 hasta ile kontrol grubu olarak 24 sağlıklı birey çalışmaya dâhil edildi. Tüm bireylere 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü, dinamik kontur tonometre ile göz içi basıncı ve OPA ölçümü yapıldı. Gruplar; GİB, OPA, ortalama sistolik kan basıncı (SKB) ve ortalama diyastolik kan basıncı (DKB) açısından istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Sistemik hipertansiyona sahip 33 hastanın (23 kadın/ 10 erkek) yaş ortalaması 53.0±11.7 yıldı. Bu grupta ortalama GİB; 16.8±2.1 mmHg, OPA; 2.9±1.0 mmHg, SKB; 125.9±10.8 mmHg ve DKB; 81.3±9.9 mmHg olarak saptandı. Kontrol grubunda 24 bireyin (14 kadın/10 erkek) yaş ortalaması 49.9±10.3 yıldı. Bu grupta ortalama GİB; 16.1±1.9 mmHg, OPA; 2.5±0.7 mmHg, SKB; 122±8.7 mmHg ve DKB; 81.0±7.3 mmHg olarak saptandı. Her iki grupta, OPA haricindeki parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Hem kontrol altındaki sistemik hipertansiyonu olan hastalar hem de normal bireyler aynı SKB, DKB ve GİB’e sahip olmalarına rağmen OPA değerleri hipertansiyon grubunda daha yüksek olarak ölçülmektedir. Bu durum sistemik hipertansiyonlu hastaların koroidal perfüzyonunun ve oküler kan akımlarının normal bireylerden daha fazla olduğunu göstermektedir.
Keywords: Pulsatil akım; Göz içi basınç; Hipertansiyon; Kan basıncı