POTASYUM SORBAT UYGULANMIŞ, FIRINLANMIŞ ALABALIK (Oncorhynchus mykiss W.) FİLETOLARININ KİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ - Can, Özlem Pelin; Arslan, Ali (Fırat University, 2007)
Bu araştırmada, potasyum sorbat uygulanmış, fırınlanmış ve vakumla ambalajlanmış alabalık (Oncorhynchus mykiss W.) filetolarının muhafazası sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve kimyasal de-ğişimler incelendi. Bu amaçla; filetolar 3 gruba ayrıldı. 1. grup kontrol (A), 2. grup potasyum sorbatın %1’lik (B), 3. grup ise % 5’lik (C) solüsyonuna 1 dk süreyle daldırıldı. Daha sonra filetolar 150 ºC’de 45 dakika ısı işlemine tabi tutuldu ve aseptik şartlar altında soğutularak, vakumla ambalajlanıp, +4 ºC’de muhafazaya alın-dı. Örneklerin mikrobiyolojik (toplam mezofilik aerob, koliform, staphylococcus-micrococcus, psikrofil, ma-ya ve küf sayımları) ve kimyasal (aw, pH, TBA ve TVB-N miktarları) analizleri, muhafazanın 0, 7, 14, 28, 42, 56, 70 ve 84. günlerinde yapıldı. Çalışma, mikrobiyolojik bulgular açısından değerlendirildiğinde tüm gruplarda 0. günden 84. güne kadar mikroorganizma sayıları <10 kob/g olarak bulunmuştur. Kimyasal analiz bulguları istatistiki açıdan değerlendirildiğinde; üç grup arasında istatistiki açıdan fark görülmemiştir (p>0,05).