FARKLI PLASTİKLEŞTİRİCİLER KATILAN KİTOSAN/ZEİN FİLMİNİN REOLOJİK VE YAPISAL ÖZELLİKLERİ - KARACA, ALEV (Fırat Üniveristesi, 2023)
Ambalaj,gıda kalitesini sağlamak ve raf ömrünü uzatmak için dış ortam ile bağlantıyı kesmek için kullanılır. Fakat petrol bazlı ambalaj malzemelrinin aşırı kullanımı çevre kirliliği ve biyolojik olarak parçalanabilirliliğinin az olması nedeniyle ekolojik hayata zarar verir. Bunun yerine çevre dostu malzeme olarak yenilebilir filmler kullanılmaya başlanılmıştır. Bu sayede gıda paketleme alanında önemli bir nokta olmuştur. Biyomalzemeler arasında kitosan için çok fazla talep vardır. Kitosanın güvenilir oluşu, ucuz ve film oluşturma kapasitesinin yüksek olmasıyla beraber önemi daha da artmaktadır. Kitosan,kitinin deasitasyonu ile elde edilen doğrusal bir polisakkarittir. Hidrofilik grupların varlığı ile su emilimi,zayıf su buharı ve bariyer özelliği eğilimini göstermektedir.Etanol üretiminin bol olması ve ucuz bir yan ürünü olan zein, yüksek oranda polar olmayan aminoasit kalıntıları içermektedir. Bu sebeple alkolde ince çözünürlüğe ve yüksek hidrofobik özelliğe sahiptir. Tek başına zein filminin mekanik özellikleri pek iyi bir düzeyde değildir. Bu nedenle kitosan ve zein karıştırılarak daha iyi özellikler elde edilebilinir. Esnekliği ve işlenebilirliğiarttırmak için plastikleştirici eklenebilir filmler sayesinde polimer zincirleri arasında ki moleküller arası kuvvetleri zayıflatabilir,polimerle yeni hidrojen bağları oluşturulunabilinir. Film oluşturma özelliğine sahip çözeltinin reolojik davranışı kalınlığı etkileyebilir. Çalışmanın amacı reolojik özellik üzerinde fiziko-mekanik ve plastikleştirilmiş karışım filmlerinin yapısal özelliklerini elde ederek potansiyel ambalaj malzemesi olarak kullanımını sağlamaktır.

Packaging is used to disconnect from the external environment to ensure food quality and extend shelf life. However, excessive use of petroleum-based packaging materials harms the ecological life due to environmental pollution and low biodegradability. Instead, edible films have been used as environmentally friendly materials. In this way, it has become an important point in the field of food packaging. There is a huge demand for chitosan among biomaterials. The importance of chitosan increases with its reliability, cheapness and high film forming capacity. Chitosan is a linear polysaccharide obtained by the deacitation of chitin. The presence of hydrophilic groups shows the tendency for water absorption, poor water vapor and barrier properties. Being a cheap by-product of ethanol production, zein contains highly non-polar amino acid residues. Therefore, it has fine solubility in alcohol and high hydrophobic properties. The mechanical properties of the zein film alone are not very good. Therefore, better properties can be obtained by mixing chitosan and zein. In order to increase flexibility and processability, thanks to films that can be added with plasticizer, the intermolecular forces between the polymer chains can be weakened and new hydrogen bonds can be formed with the polymer. The rheological behavior of the film-forming solution can affect the thickness. The aim of the study is to obtain the structural properties of physico-mechanical and plasticized mixture films on rheological properties and to provide their use as potential packaging material.
Rheological and structural properties of chitosan/starch film addeddifferent plasticizers
Keywords: Gıda Mühendisliği; Polimer Bilim ve Teknolojisi; Kimya Mühendisliği