YERİNDEN EDİLMİŞLİĞİN COĞRAFİ ANALİZİ: KİLİS'TE SURİYELİ SIĞINMACILAR - Incılı, Omer Faruk; Akdemır, Ilhan Oguz (My University, 2016)
2011 yılındaki Suriye'deki iç çatışmalar sonucunda yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edilmiştir. Bunun 3 milyona (2.743.497) yakını ise bugün Türkiye'nin 81 iline yayılmış bulunmaktadır. Göçmenlerin en önemli göç rotası üzerinde yer alan Kilis'te hızlı artan nüfusun getirmiş olduğu baskı sebebiyle birtakım değişimler görülmüştür. Suriyeli sığınmacı noktasında Kilis'i önemli kılan kendi nüfusunun iki katı bir nüfusa ev sahibi yapıyor olmasıdır. Çalışma sahasını önemli kılan diğer bir nokta ise Türkiye'ye dağılmış Suriyeli sığınmacı nüfusun büyük bir bölümünün geçiş noktası olmasıdır. Araştırmanın amacı, gerçekleşen zorunlu göç dalgasındaki kaynak bölgeleri ve göçe katılanların nüfus özelliklerini ortaya koyarak, kitleleri göçe zorlayan temel faktörleri belirlemektir. Ayrıca bu zorunlu göçte, hedef olarak seçilen Kilis'in nasıl etkilendiği ortaya konulmuştur. Çalışma 300 Suriyeli sığınmacıya yapılan anket sonucu ortaya çıkarılmıştır. Anket yapılan sığınmacı nüfusun yarısı şehir içerisinde ikamet edenlerden, diğer yarısı ise Elbeyli Beşiriye ve Öncüpınar konteyner kentlerinde ikamet edenlerden oluşmaktadır. Çalışmada bulgular indirgemeci yöntemle ele alınmıştır. Ayrıca ilerlemeci yöntemle de gelecekteki durumlar içinde birtakım öngörülerde bulunulmuştur. Göç sürecini motive eden bir takım teorilerde söz konusudur. Örneğin sığınmacıların göç etmeden Kilis'te var olan tanıdık veya akrabalarının varlığı ağ teorisiyle açıklanabilmektedir
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Coğrafya