Öğretmen Adaylarının Çokkültürlü Yeterlikleri ile Göçmen Algıları Arasındaki İlişki - Balık, Cemile; Tuncer, Murat (My University, 2025)
Bu araştırmada öğretmen adaylarının çokkültürlü yeterlikleri ve göçmen algı düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemek ve çokkültürlü yeterlik ve göçmen algısı arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yaklaşımına dayalı olan bu araştırma korelasyonel modele göre desenlenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu 659 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileriÇokkültürlü Yeterlik Ölçeği ve Göçmen Algısı Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t testi, ANOVA, Kruskal Wallis ve korelasyon analiz uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara bakıldığında öğretmen adaylarının çokkültürlü yeterliklere ilişkin tutumlarının yüksek olduğu belirlenirken özyeterliklerinin orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan çokkültürlü yeterliğe yönelik kadın öğretmen adaylarının tutumlarının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının çokkültürlü yeterlik ölçeğinin tutum boyutu ile göçmen algısı arasında zayıf düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hizmet öncesi eğitim sürecinde öğretmen adaylarının göçmen öğrencilere ve çokkültürlü eğitime yönelik çokkültürlü eğitim uygulamaları yaptırılarak çokkültürlü yeterlikleri geliştirilip göçmen algısı olumlu bir şekilde arttırılabilir. Öğretmen adaylarının göçmen algılarının daha derinlemesine belirlenebilmesi için nitel araştırmaların yürütülmesi önerilebilir.
Keywords: Suriyeli göçmenler; Çokkültürlü yeterlik; göçmen algısı; çokkültürlü tutum; çokkültürlü öğretmen eğitimi