YENi USUL ARAYIŞLARININ ARKA PLANI VE PROBLEMLERi ÜZERiNE - Erdem, Mehmet (Fırat University, 2002)
Klasik usfıl-ü fıkhın, yeni probleınlerin çözümüne yeteriili ği ile ilgili tartışmalar, yaklaşık bir buçuk asırdan beri İslam aleminin gündeınindedir. Bilim adamları ve düşünürlerden bir kısmı, günümüzde İslam'ın hak ettiği etkinliğe ulaşahilmesi için, İslam'ın temel referanslarını yeni bir okuyuş tarzı ile ele alan modem bir metodoloji kurmanın gerekliliği üzerinde ısrarla durmaktadırlar. Yeni yöntem arayışlarının klasik usfılün yetersizliği noktasındaki kanaatlerinin sosyo-psikolojik arka planını, günümüz Müslümanlarının içinde bulunduğu olumsuzluklar oluşturur. Bu tür arayışlar, en azından İslam'ın temel referanslarına dinamizm kazandırma düşüncelerinin ürünü olduklan için kendi içlerinde değerlidirler. Ne var ki, bu görüşlerin başarılı olmalarının önünde; yeni bir usulün gerekliliği, yeni çalışmaların savunma psikolojisiyle ortaya konduğu, bu çalışmaların arkasında İslam 'ı tahrif etmek isteyen müsteşriklerin kötü niyetlerinin bulunduğu ve Müslümanlar arasındaki şekli aynlığı derinleştireceği gibi endişeler bulunmaktadır. Yeni yöntem arayışlarının beklenen sonucu vermesi için, öncelikle . bu en'ruşelerin ortadan kaldırılması gerekir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları