KÜKÜRT DİOKSİTİN ÇEŞİTLİ KARBONATLAR TARAFINDAN KİMYASAL ABSORPSİYONU - TEMEL, HAMDİ (Fırat Üniveristesi, 1992)
Bu çalışmada kükürt dioksit ile kalsit, magnezit ve dolomiin etkileşmesi incelenmiştir. Tüpten alınan SO2 gazı reaktif karbonatlar ile su karışımından geçirildikten sonra ayarlı iyot çözeltisine gönderilmiştir. Katı ve sıvı fazda absorplanan ve tutulmayan (iyot çözeltisinde tutulan) S02 miktarı, iyodimetrik olrak, kalsiyum ve magnezyum iyonları ise EDTA ile titre edilerek tayin edilmiştir. Kükürt dioksidin akış hızı ve süresinin, reaktiflerin kalsinasyon sıcaklığının denge pH 'ına ve tutulan S02 miktarına etkisi araştırılmıştır. Katı fazdaki değişimi ve reaksiyon ürünlerini takip etmek için DTA tekniğinden yaralanılmıştır. Kükürt dioksidin karbonatlar ve onların kalsinasyon ve hidratasyon ürünleri olan oksit ve hidroksitleri tarafından tutulduğu, ortamın pH 'ının oluşan sülfüroz asidin etkisi ile düştüğü anlaşılmıştır.

In this study, the interaction of sulfur dioxide with calcite, magnesite and dolomite have been investigated. The sulfur dioxide taken from gas clylinder was passed through the mixture of reactive carbonates and water, and iodine solution. The absorbed and nonabsorbed amount of sulfur dioxide on solid and liquid phases and, the concentration of calcium and magnesium ions have been determined by means of iodometric and complexometric titrations respectively. The effects of sulfur dioxide flow rate and contact time, the calcination temperature of reactive carbonates on the equilibrium pH and absorbed amount of sulfur dioxide have been studied. DTA technique has been used to follow the reaction products and modifications in the solid phase. As a result it has been found that the sulfur dioxide is reacted with the carbonates as well as oxides and hydroxides produced from their calcination and hydration.
The Chemical absorption of sulfur dioxide by various carbonates
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry