Yapay sinir ağları kullanılarak EMG sinyallerinin sınıflandırılması ve neuropathy kas hastalığının teşhisi - Hardalaç, Fırat; Poyraz, Mustafa (My University, 2002)
Bu çalışmada 59 hastaya ait Abductor Pollicis Brevis (APB) kası First Dorsal Interosseous (FDI) ve Abductor Digiti Minimi (ADM) kaslarına ait EMG işaretlerine Hızlı Fourier Dönüşümü (HFD) analizi uygulanmıştır. Bu uygulama sonucu elde edilen HFD katsayıları yapay sinir ağının (YSA) geriyayılım algoritmasıyla eğitilmiştir ve teşhis amaçlı sınıflama gerçekleştirilmiştir. Bu sınıflama esnasında Eşlenik gradyan ve hızlıprop öğrenme algoritmaları eğitim esnasında kullanılmıştır. 500 öğrenme çevriminden (epoch) sonra, her iki öğrenme algoritmasına ait performans değerleri hesaplanarak, karşılaştırmaları yapılmıştır. Sonuç olarak, HFD katsayıları geri yayılımlı yapay sinir ağıyla eğitilmiş ve neuropathy ve normal EMG sinyalleri %97 doğrulukla sınıflandırılmıştır.
Keywords: Biyoloji; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Mikrobiyoloji; Nörolojik Bilimler; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; İmmünoloji; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka