HAZAR GÖLÜ (ELAZIĞ) SUYUNUN RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ - KÜLAHCI, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2000)
YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZAR GÖLÜ (ELAZIĞ) SUYUNUN RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN BELİRLENMESİ* Fatih KÜLAHÇI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2000, Sayfa: Xffl + 86 Bu çalışmada, Hazar Gölü'nün (Elazığ) derinliklere göre toplam alfa ve beta radyoaktivite seviyeleri, belirlenmiştir. Belirlenen radyoaktivite seviyeleri, suyun temel kimyasal parametrelerinden olan pH, iletkenlik ve toplam sertlikle olan ilişkileri üzerinde durulmuştur. Su örneklerinin toplam alfa ve beta radyoaktiviteleri, örneklerin düşük sıcaklıkta buharlaştırma yöntemiyle çöktürülmesinden sonra elde edilen tortular üzerinden sırasıyla, ZnS kaplı katı bir parıldayıcı ve 2059 plastik parıldayıcı detektörler kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen aktivite değerleri; araştırma bölgesinin jeolojik oluşumu ve sonuçları, gölün derinlik seviyeleri, mevsimsel değişimler ve suyun pH, sertlik ve elektriksel iletkenliğinin göl havzasındaki canlılara olan etkileri ve su standartları açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca, radyoaktivite verilerinden yararlanarak Hazar Gölü iso-radyoaktivite eğrileri çizilmiştir. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Hazar Gölü, Su, Radyoaktivite, Radyasyon. * Bu tez, TÜBİTAK-YDABÇAG (proje no: 569) ve TÜBİTAK-BAYG tarafından desteklenmiştir.
Determination of the radioactivity levels in Hazar lake (Elazığ) water
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering