DİŞİ SIÇANLARDA ASPROSİN UYGULAMASININ ENERJİ METABOLİZMASI İLE İLİŞKİLİ HORMONLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZBEG, GÜLENDAM (Fırat Üniveristesi, 2022)
Canlılığın temel bileşenlerinden biri olan metabolizmanın sürdürülebilirliği için vücudun bir iç dengeye sahip olması gerekmektedir. Bu denge enerji alım (besin alımı) ve enerji tüketimini kapsayan bir dizi biyolojik süreçten meydana gelmektedir. Enerji homeostazının düzenlenmesi, gıda alımı ve enerji harcaması arasındaki dengenin sağlanması için hormonlar, peptitler ve nörotransmitterler dahil olmak üzere periferik ve merkezi nöronal girdilerin koordineli çalışması gerekmektedir. Bozulmuş enerji metabolizması, yaşam kalitesini düşürmekle birlikte obezite gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Temel enerji kaynaklarından biri olan yağ dokusu, metabolizmanın düzenlenmesinde etkili bir organdır. Esas olarak yağ dokusundan salgılanan bir adipokin olan asprosin uygulamasının enerji metabolizmasındaki işlevi hala bilinmemektedir. Bu doğrultuda çalışmamız dişi sıçanlara uygulanan asprosinin besin tüketimi ve enerji metabolizmasıyla ilişkili birtakım hormon üzerindeki etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Çalışmamız Fırat Üniversitesi Deneysel Araştırmalar Merkezi'nden (FÜDAM) temin edilen 21 günlük 35 ± 2 gram ağırlığında toplam Sprague-Dawley ırkı 24 adet dişi sıçan rastgele seçilerek kontrol ve asprosin grubu (n=12) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Yirmi birinci günden itibaren ortalama 8 hafta boyunca 13:00-15:00 saatleri arasında düzenli olarak asprosin uygulanan dişi sıçanların; yeme-içme davranışlarının ve ağırlık değişimlerinin günlük takibi yapılarak, sıçanlarda asprosin uygulamasının yem-su tüketimi, ağırlık değişimi ve enerji metabolizmasında etkili hormonlar üzerindeki olası etkilerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Doğum sonrası 21. Günden itibaren ortalama 90 gün boyunca asprosin grubundaki hayvanlara intraperitoneal olarak günlük asprosin (500ng/kg) uygulandı. Benzer şekilde, kontrol grubuna (1ml/kg) serum fizyolojik uygulanmıştır. Hayvanları ortalama 8 hafta boyunca 13:00-15:00 saatleri arasında yem, su tüketimi ve ağırlık değişimi takibi yapılmıştır. Deney grupları 90. Gün sonucunda anesteziye alınmadan dekapite edilmiştir. Dekapitasyon sonrası alınan kan örneklerinde ELISA kitiyle asprosin, ghrelin, leptin, glukagon, glukoz, insülin, folikül sitümüle eden hormon (FSH), tiroit stimülan hormon (TSH), büyüme hormonu (BH), kispeptin kortikosteron, inhibin A, inhibin B düzeyleri incelenmiştir. Kontrol grubu ve asprosin grubu dişi sıçanların yem, su tüketimlerinde ve ağırlık artışlarında istatistiksel olarak anlamlı kabul edilecek bir farklılık olmadığı görülmüştür. Serum örnekleri incelendiğinde iki grup arasında serum asprosin, ghrelin, kortikosteron, BH, FSH, TSH, inhibin B düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmiştir. Yapılan biyokimyasal incelemelerde lipid profili, lipid profili (LDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ve Trigliserid (TG) düzeylerinde anlamlı bir fark gözlenmemiştir.

For the sustainability of metabolism, which is one of the basic components of life, the body must have an internal balance. This balance consists of a series of biological processes involving energy intake (nutrient intake) and energy consumption. The coordinated functioning of peripheral and central neuronal inputs, including hormones, peptides, and neurotransmitters, is required to regulate energy homeostasis and maintain a balance between food intake and energy expenditure. Impaired energy metabolism leads to many diseases such as obesity, although it reduces the quality of life. Adipose tissue, which is one of the main energy sources, is an effective organ in the regulation of metabolism. The function of asprosin administration, which is an adipokine secreted mainly from adipose tissue, in energy metabolism is still unknown. In this direction, our study was carried out to determine the effects of asprosin administered to female rats on some hormones related to food consumption and energy metabolism. In our study, 24 female Sprague-Dawley rats, 21 days old and weighing 35 ± 2 grams, obtained from Fırat University Experimental Research Center (FUDAM) were randomly selected and divided into two groups as control and asprosin groups (n=12). From the 21st day onwards, female rats regularly administered asprosin between 13:00 and 15:00 for an average of 8 weeks; It was aimed to reveal the possible effects of asprosin administration on feed-water consumption, weight change and hormones effective in energy metabolism in rats by daily monitoring of eating-drinking behaviors and weight changes. Asprosin (500ng/kg) daily was administered intraperitoneally to the animals in the asprosin group for an average of 90 days from the 21st day after birth. Similarly, physiological saline was administered to the control group (1ml/kg). Feed, water consumption and weight changes were monitored between 13:00 and 15:00 for an average of 8 weeks. Experimental groups were decapitated at the end of the 90th day without being anaesthetized. Asprosin, ghrelin, leptin, glucagon, glucose, insulin, follicle stimulating hormone (FSH), thyroid stimulating hormone (TSH), growth hormone (GH), kispeptin corticosterone, inhibin A, inhibin B levels were investigated in blood samples taken after decapitation with ELISA kit. . It was observed that there was no statistically significant difference in the feed, water consumption and weight gains of the control group and asprosin group female rats. When the serum samples were examined, a statistically significant difference was observed in serum asprosin, ghrelin, corticosterone, GH, FSH, TSH, inhibin B levels between the two groups. In biochemical examinations, no significant difference was observed in lipid profile, lipid profile (LDL), high-density lipoprotein (HDL) and Triglyceride (TG) levels
Investigation of the effects of asprosin administration on energy metabolism-related hormones in female rats
Keywords: Fizyoloji