Medyanın Yumuşak Güç Kaynağı Olarak Film Endüstrisi ve Turizminin Çin’deki Gelişimi - Çelik, Özlem Çakar (My University, 2021)
Dünyanın en büyük ikinci film pazarı olarak nitelendirilen Çin’de film endüstrisinin ve\rturizminin gelişimi ülkede yaşanan siyasi, ekonomik, kültürel vb. faktörlerin etkisiyle\rşekillenmiştir. Çin sinema tarihi başlangıç (1896-1930), savaş dönemi ( 1930-1949),\rsosyalist sinema (1949-1978) ve çağdaş sinema (1979 ve sonrası) şeklinde dört dönemle\rkarakterize edilirken Çin film turizmi ilk ithal film gösterisinin Şanghay'da gerçekleştiği\r1896 yılından günümüze üç dönemle detaylandırılmaktadır. Literatürde dönemlerin\rbaşlangıç ve bitiş tarihleri arasında farklılık olsa da çalışmaların vardığı ortak sonuç Çin’de\rfilm turizminin gerçek varlığının 2000’li yılların başlangıcına uzanmasıdır. Ancak turizmin\rÇin’deki gelişimi de uzak bir tarihe denk gelmemektedir. Henüz yeni olan bu turizm türünün\rgelişim aşamaları ilginç özellikler taşımaktadır. Çalışmanın amacı, film turizmi\raraştırmalarına katkı sağlamak, film turizmi ile ilgili planlamalara örnekler sunabilmektir.\rNitekim film turizminin sürdürülebilir bir varlık gösterebilmesinin en temel şartı doğru bir\rplanlama dâhilinde gerçekleşiyor olmasıdır. Çalışma literatür taramasına dayalı olup,\rliteratür eşliğinde film turizmi ile ilgili analizleri içermektedir
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Tarih; Film; Radyo; Televizyon; Kültürel Çalışmalar