Yabancı Dile Yönelik Kaygı, Özyeterlik ve Tutum Arasındaki ilişkiler - Tuncer, Murat; Akmençe, Ahmet Egemen (Fırat University, 2019)
Bu araştırmanın genel amacı, yabancı dil dersine yönelik kaygı, özyeterlik ve tutum arasındaki ilişkileri belirlemektir. Bu amaçla araştırma örnekleminden yabancı dile yönelik kaygı, tutum ve özyeterlik ölçeklerinin uygulanması suretiyle veriler toplanmıştır. Betimsel tarama modeline göre yürütülen araştırmanın örneklemini, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında, Elazığ il merkezindeki devlet ortaokullarında öğrenim gören toplam 594 10,11 ve 12 sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Korelasyon analizi sonucunda yabancı dile yönelik kaygı, tutum ve özyeterlik algıları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizi Stepwise metoduna göre iki model üretilmiştir. İlk modele göre tutum özyeterliğe ait varyansın yüzde 40.6’sını açıklamaktadır. İkinci modelde yabancı dile yönelik kaygının eklenmesi ile bu oran yüzde 41.8’e çıkmıştır. Bu bulgulara göre yabancı dil kaygısı ve yabancı dile yönelik tutum yabancı dil özyeterliği açısından dikkate alınması gereken değişkenlerdir. Eğitim-Öğretim süreçlerinde yabancı dil özyeterlik algılarının arttırılmasında kaygı ve tutum işlevsel araçlar olarak değerlendirilebilir.