PİR SULTAN ABDAL'IN ŞİİRLERİNDE FELSEFİ VE TASAVVUFİ TEMALAR - ÇETİNKAYA, MEHMET ALİ (Fırat Üniveristesi, 2010)
16.yüzyılda Sivas'ta yaşadığı tahmin edilen, Alevîlerin 7 büyük ozanından biri olarak kabul edilen Pir Sultan Abdal'ın şiirlerinde felsefi ve tasavvufi temaları irdelemeye gayret ettik. Yapmış olduğumuz bu çalışmada şair ile ilgili kavramsal çerçeve başlığı altında O'nun mensup olduğunu ifade ettiği Alevîlik ile Bektaşîlik kavramlarına ve kendi hayatına kısaca değindik.Araştırmamızda Pir Sultan Abdal'ın Felsefi görüşlerine genellikle Tanrı, insan ve âlem görüşlerine yer verdik. Bu konularda ortaya atılan fikirleri Şairin bütün eserlerini göz önünde bulundurarak yorumlamaya çalıştık. Ayrıca Dört Kapı Kırk Makam, yol ve manevi şahsiyetler ile Nübüvvet ve velayet gibi tasavvufi görüşlerine de değinmeye gayret ettik.

Pir Sultan Abdal who is estimated that he lived in Sivas in the 16th century is one of the 7 greatest poets and we tried to explicate the philosophical and sufistic themes in his poems. In our work, we shortly touched on Alevîsm and Bektashi concepts, which express his membership, under the title of conceptual framework about the poet.In our search, we mentioned about his philosophical vision about Tanrı (God), human beings and universe. We tried to interpret all thoughts being proposed about these topics by taking into consideration all works of the poet. Besides Dört Kapı Kırk Makam (Four Doors Four Chair), way and spiritual figures, we also tried to express Nübüvvet and curatorship visions.
The philosophical and sufistic themes in Pir Sultan Abdal's poems
Keywords: Felsefe; Din