MİDE KARSİNOMLU HASTALARDA SAĞKALIM İLE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER - BAY, ZÜLFİYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Amaç: Evre I-III küratif cerrahi tedavi yapılmış mide adenokarsinomlu hastalarda demografik, klinik, histopatolojik ve laboratuvar verilerinin prognoz ve sağkalım ile ilişkisini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem:2012-2018 yılları arasında Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 'nde genel cerrahi kliniğinde küratif amaçlı opere edilen Evre I-III mide adenokarsinomlu 128 hastanın cinsiyet, yaş, tanı anındaki evre, komorbidite durumu (ACCI-Age related Charlson comorbidity index), ameliyat tarihi, tümör histolojik tipi, tümör lokalizasyonu, patolojik TNM evresi, tümör çapı, lenfovasküler, perinöral ve venöz invazyon durumu, borrmann sınıfı, C-erbB-2 pozitifliği, preoperatif dönemde tümör markerlarından CEA ve CA19-9 düzeyi, hemoglobin düzeyi, nötrofil, lenfosit, platelet sayısı, SII ( sistemik inflamatuar indeks), NLR (nötrofil lenfosit oranı), kreatinin, albumin düzeyi, neoadjuvan ve adjuvan tedavi durumu, yapılan cerrahi tedavi şekli, cerrahi tedavi esnasında çıkarılan lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodu sayısı ve metastatik lenf nodu oranı (LNR) incelenerek genel sağkalım üzerindeki etkilerinin prognostik önemi araştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS programına kaydedildi. P<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: 128 hastanın 83'ü (%64,8) erkek, 45'i (%35,2) kadın cinsiyette olup hastaların tanı anındaki median yaşı 62 (25-90) idi. Hastaların 73'ü (%57,0) exitus olup, 55'i (%43,0) yaşamaktadır. Hastaların %18,8 Evre I, %23,4'ü Evre II, %57,8'ü Evre III idi. Yaş, cinsiyet, borrmann sınıflaması, adjuvan KT, SII, NLR, preoperatif kreatinin, CEA, CA 19-9 düzeyleri, C-erbB-2 pozitifliği, tümör lokalizasyonu, yapılan cerrahi tedavi şeklinin prognozla ilişkisi saptanmadı. Evre, neoadjuvan KT, tümör histolojik grade, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, tümör çapı, tümör histolojik tipi, LNR, preop hemoglobin, albümin düzeyi ve yaş ilişkili Charlson komorbidite indeksi tek değişkenli analizde sağkalım açısından anlamlı prognostik faktörler olarak bulundu. Bu parametreler çok değişkenli analize tabi tutulduğunda yalnızca tümör histolojik grade, albumin, hemoglobin, ACCI ve LNR'nin sağkalım açısından anlamlı faktörler olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda Evre I-III mide adenokarsinomlu hastalarda tümör histolojik grade, LNR, ACCI, preoperatif hemoglobin ve albumin düzeyleri sağkalım üzerinde etkili prognostik faktörler olarak tespit edilmiştir.

Objective: In this study aimed to determine the relationship of demographic, clinical, histopathological and laboratory data with prognosis and survival in patients with gastric adenocarcinoma who underwent stage I-III curative surgical treatment. Method: Sex, age, stage at diagnosis, comorbidity status(ACCI-Age related Charlson comorbidity index), date of surgery, tumor histological type, tumor localization, pathological tumor stage, tumor diameter, lymphovascular, perineural and venous invasion status, Borrmann class, C-erbB-2 positivity, tumor markers in the preoperative period CEA and CA19-9 levels, hemoglobin, neutrophil, lymphocyte, platelet count, SII (systemic inflammatory index), NLR (neutrophil lymphocyte ratio) creatinine, albumin level, neoadjuvant and adjuvant treatment status, type of surgical treatment, number of lymph nodes removed during surgical treatment and metastatic lymph node count and metastatic lymph node ratio (LNR) of 128 patients with Stage I-III gastric adenocarcinoma who were operated for curative purposes in the general surgery clinic of Elazig Fırat University Medical Faculty Hospital between 2012 and 2018 were examined and the prognostic significance of its effects on overall survival was investigated. Statistical analyzes were recorded in the SPSS program. P<0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 128 patients, 83 (64.8%) were male and 45 (35.2%) were female, and the median age of the patients at the time of diagnosis was 62' (25-90). 73 (57.0%) of the patients were exitus and 55 (43.0%) live. 18.8% of the patients were Stage 1, 23.4% were stage 2 and 57.8% were stage 3. Age, gender, borrmann classification, adjuvant KT, SII, NLR, preoperative creatinine, CEA, CA 19-9 levels, C-erbB-2 positivity, tumor localization, surgical treatment form were not associated with prognosis. Stage, neoajuvant KT, tumor grade, lymphovascular invasion, perinoral invasion, tumor diameter, tumor histological type, LNR, preop hemoglobin, albumin level and age-related charlson comorbidity index were found to be significant prognostic factors in terms of survival in univariate analysis. When these parameters were subjected to multivariate analysis, it was determined that only tumor grade, albumin, hemoglobin, ACCI and LNR were significant factors in terms of survival. Conclusions: In our study, tumor grade, LNR, ACCI, preoperative hemoglobin and albumin levels were determined as prognostic factors affecting survival in patients with stage I-III gastric adenocarcinoma.
Factors associated with survival in patients with gastric carcinoma
Keywords: Genel Cerrahi