Hızlı soğutulmuş Cu-Sn ve Cu-Zn-Sn alaşımlarında şekil hatırlama özelliklerinin incelenmesi - Zengin, Raşit; Ceylan, Mehmet (My University, 1997)
Şekil hatırlamalı alaşımlar soğutma veya zor uygulama ile martensit faz dönüşümlerine uğrarlar ve martensitik şartlarda içten kusurlu yapılara sahiptirler. Metal ve alaşımların eritildikten sonra hızlı soğutulup ince plaka şeklinde elde edilmesini sağlayacak bir fırın sistemi imal edildi. Bu sistem kullanılarak şekil hatırlamalı Cu-%24.2Sn alaşımı ince plaka şeklinde ve Cu-%33.8Zn-%3.1Sn alaşımı da külçe şeklinde elde edildi. Makroskobik şekil hatırlama olayı gözlemleri yapıldı. Bu gözlemler sonucunda Cu-Sn alaşımının makroskobik şekil hatırlama olayı gösterdiği belirlendi.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Metalürji Mühendisliği