FUZÜLi'NiN "SANA" REDiFLi GAZELi ÜZERiNE TASAWUFi BiR ŞERH DENEMESi - Uçak, Salih (Fırat University, 2009)
Şiir, çok anlamlı katmanlar üzerine kurulan bir sanat eseridir. Şiir için yapılan yorumlar okuyucu merkezli. olsa da bunun bilinçli olması ve metnin anlaşılması noktasında önem kazarur. Klasik şiirin çok anlamlı şiirlerini aniayıp yorumlamak kolay değildir. Özellikle tasavvufı yorumlar konusunda ciddi bir birikimin olması gerekir. Bu noktada ancak donanımlı okur metne nüfuz edebilir. Okuyucu, kesinlik bildiren if!l.ıie!erden kaçarak şiire yaklaşmalı; sabit ve tek anlamlı yaklaşımlardan kaçırımalıdır. Şiirdeki duygu ve düşünceyi anlamaya çalışmak, şairin söylediklerini veya söylemediklerini doğru yorumlamak okuyucunun en önemli ödevlerinden biridir. Tasavvuf, Allah'ın .ahlak.ıyla, ahlaklanmaktır .. Tasawuf, Allah karşısında yoksul olmaktır. Onun karşısında yokSul v{aciz olmak, ona muhtaç olduğunu kabul etmektir. Tasavvufı yol, ilahi olanda yeniden doğmak ve böylece Hakikat ile birleşrnek için insanın tensel doğasından çıktığİ bii- yÔldur. Bu ça.lışmamızda Fuzfıll'nin "sana" redifli gazelini anlamaya ve tasavvufı bir bakışla incelemeye çalışacağız.
A Sufism Commentary Essay on FuzCıli's "Sana" Rhyme Ghazel
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları