Missed abortus vakalarında IL-6 ve CRP düzeylerinin incelenmesi - Sapmaz, Ekrem; Çelik, Aygen; Bulut, Vedat; Ilhan, Fulya; Hanay, Fethi (My University, 2006)
AMAÇ: Missed abortus tanısı konmuş gebelerle benzer gebelik haftasındaki sağlıklı gebelerin serum IL-6, CRP, lökosit, nötrofil ve platelet düzeylerinin incelenmesi. Çalışmanın yapıldığı yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Elazığ. MATERYAL-METOD: 25 missed abortus tanısı konmuş gebe (G1) ile benzer gebelik haftasına sahip 25 sağlıklı gebe (G2), prospektif, vaka kontrollü, randomize olmayan, çalışma programına alındı. Hastaların serumlarında IL-6, CRP, lökosit, nötrofil ve platelet düzeyleri incelendi. IL-6 ile CRP, lökosit ve nötrofil değerleri arasında Sperman Bağıntı analizi (rs, n, p) yapıldı. Ordinal ve sürekli veriler için Mann Whitney U testi kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. BULGULAR: Missed abortus grubundaki vakalarda sağlıklı gebelere göre, IL-6 düzeyi (pg/ml) (mean ± SD) (16.6 ±2.4’ e karşı 2±0.2), CRP düzeyi (mg/L) (15.4±2.4’e karşı 0.7±0.1), lökosit düzeyi (103/?L) (12±0.2 ye karşı 8±0.2) ve nötrofil düzeyleri (103/?L) (9±0.2 ye karşı 5.7±0.2) anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05, Mann Whitney U test). Platelet değerleri missed abortus grubunda düşük olmasına rağmen (103/?L) (267±7 ye karşı 281±9) benzer bulundu (p>0.05, Mann Whitney U test). IL-6 ile CRP, lökosit ve nötrofil değerleri arasında yüksek düzeyde olumlu bağıntı tespit edildi (IL-6-CRP rs=0.85, Il-6-Lökosit rs=0.75, IL-6-Nötrofil rs=0.8, p=0.000, n=50). SONUÇ: Missed abortus tanısı konan gebelerde IL-6, CRP, lökosit ve nötrofil düzeyleri, sağlıklı gebelere göre anlamlı olarak yüksek bulunmaktadır. Bu durum gebelikteki klasik görüş olan, T helper 1/T helper 2 aktivitesi değişikliği ile çelişmektedir.
Keywords: C-reaktif protein; Kan trombositleri; Lökositler; İnterlökin-6; Nötrofiller; Düşük; missed