Çevresel Örneklerde Arcobacter butzleri'ye Spesifik Litik Etkili Fajların Araştırılması - Karagülle, Burcu; Acik, Mehmet Nuri; Cetınkaya, Burhan (My University, 2020)
Bu çalışmada, tavuk kümesleri ve sığır çiftliklerinden toplanan toprak, atık su, altlık, dışkı gibiçevresel örneklerde Arcobacter butzleri türüne spesifik fajların varlığı çift tabakalı agar yöntemikullanılarak araştırıldı. İncelenen 800 saha örneğinin iki tanesinde ilk izolasyonda gözle görülebilirnitelikte faj varlığını gösteren erimeler tespit edildi. Erimelerin olduğu agar kısmının her biri bistüriile kesilerek Tryptic Soya Broth besi yerlerine aktarıldı. İzole edilen fajları çoğaltmak amacıylayapılan daha sonraki birçok analizlerde, başlangıçta erime oluşturan iki fajın erime göstermediği veplak oluşturmadığı tespit edildi. Aynı analizler farklı kanatlı türlerinden izole edilen yedi A. butzlerisaha suşunda da denendi. Ancak herhangi pozitif bir sonuç elde edilemedi. Sonuç olarak toplanançevresel örneklerde A. butzleri’ye spesifik litik etkili fajların varlığı ile ilgili önemli ipuçları eldeedilmesine rağmen bununla ilgili kesin bir veriye ulaşılamadı. İzole edilen fajların profaj olmaihtimali dikkate alındığında, ileride yapılacak çalışmalarda bu konuya odaklanılması gerektiğikanaatine varıldı.
Keywords: Biyoloji; Mikrobiyoloji; Veterinerlik