TÜRKİYE VE DARBELER: 15 TEMMUZ ÖRNEĞİ - Aygen, Murat (My University, 2018)
Darbelerin gerçek mağduru o ülkelerde yaşayan insanlardır. 1960, 1970, 1980, 15 Temmuz darbelerinive 28 Şubat post modern darbesini, toplumun kendilerine yönetme hakkı vermediği kimselerin, işbirliği vegörev bölümü yaptıkları gruplarla beraber halkın iradesine müdahale ederek, meşru yönetimi devirerek,yönetme hakkını gasp ettikleri söylenilebilir. Bu müdahaleler sonrası halkın bağrından çıkmış, TSK’ninitibarının zedelendiğini, halkın askere bakışında olumsuzluklar olduğunu ve bu darbeleri halkınbenimsemediğini, daha önce milletin gözünde güvenilir kurumların başında gelen ordunun halkın gözündendüştüğünü ve güvenilir olmayan kurumların arasına girdiği düşünülmektedir. Bilahare kışlasına dönen,güvenilirliğini artıran, Türk silahlı kuvvetlerinin 10 yıl geçmeden yeni bir darbe içinde kendilerini bulmaları,ordunun bu güvenilirliği kaybettiğini, halkımızın yeniden orduya olan itimadının zayıfladığı, bunun isehalkın orduya karşı güvenin sarsılmasına neden olduğu söylenilebilir. Ne hazindir ki sonradan milli orduyakumpas olduğu belirlenen ve birçok mağduriyetlerin yaşandığı, bazı subayların intihar ettiği, orduya karşıyapılan, Ergenekon, balyoz, sarıkız ve ay ışığı gibi davalarının ve operasyonların başlangıcında halkımızınbu tür operasyonları yapanlara destek veriyorlardı. Askerlerin tutuklanmalarına seviniyorlardı. Çünkü orduyakarşı güven sarsılmıştır. Bu tür davranış tamamen halkın orduya karşı güvensizliğinden kaynaklanmaktadır.Bu destekler, ordunun geçmişte siyaset kurumuna karşı yaptığı haksız uygulamalardandır. 15 Temmuz’daordunun tamamının darbe içerisinde yer almaması ve darbenin bastırılmasında da etkin rol alması ordunungüvenilirliğini yeniden artırmıştır. 15 Temmuz, Türk milletinin, milli orduyla beraber darbelere karşıdirendiği bir mücadeledir.15 Temmuz, milli iradeye sahip çıkma günüdür.
Keywords: Siyasi Bilimler