PPK yöntemi ile İHA verilerinden üretilen ortofoto ve SYM ürünlerinin konumsal doğruluğunun araştırılması: Antarktika’daki Horseshoe Adası örneği - Günaydın, Esra; Selbesoğlu, Mahmut Oğuz; Karabulut, Mustafa Fahri; Vassilev, Oleg; Akpınar, Burak; Yanalak, Mustafa; Ozsoy, Burcu (My University, 2025)
Küresel iklim değişikliği süreçlerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve insanlığın gelecekteki süreçlere uyum sağlayabilmesi açısından buzul alanlardaki değişikliklerin izlenmesi önem taşımaktadır. Buzul değişimlerinin takibi için kullanılan yöntemlerden birisi olan insansız hava aracı (İHA) fotogrametrisi ile kriyosferin ve buzul değişikliklerinin yüksek konumsal doğrulukla izlenebilmesi için küresel konum belirleme sistemlerine (Global Navigation Satellite System-GNSS) dayanan konum belirleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada Antarktika'da, Türk Bilimsel Araştırma Kampı'na ev sahipliği yapan Horseshoe Adası'nda, buzul takibi amacıyla belirlenen bir test alanında kinematik ölçme sonrası değerlendirme (Post Processing Kinematic-PPK) yöntemi kullanılarak üretilen fotogrametrik ürünlerin konumsal doğruluğu araştırılmıştır. Hava fotoğraflarından hareket ile nesne oluşturma (Structure from Motion-SfM) yöntemine dayanarak üretilen ortofoto ve sayısal yükseklik modelinin (SYM) konum doğruluğu, arazide klasik gerçek zamanlı kinematik (Real Time Kinematic-RTK) konum belirleme yöntemiyle konumları belirlenmiş yer kontrol noktaları kullanılarak elde edilmiştir. Yatay ve düşey koordinatlar için hesaplanan karesel ortalama hata değerleri sırasıyla 1.05 cm, 0.52 cm ve 11.33 cm’dir.
Keywords: Antarktika; İHA; Ortofoto; SYM; PPK