Plazma ve spin zincirlerinde doğrusal olmayan dalga yayılımı: Yeni analitik çözümler - Kırcı, Özlem; Bulut, Hasan; Şenyuva, Melik (Yozgat Bozok University, 2026)
Bu çalışmada, iki önemli evrim modelini inceliyoruz: Yeni Hamilton Genlik Denklemi (NHAE) ve Heisenberg Ferromanyetik Spin Zinciri Denklemi (HFSCE). Bu modeller, plazma fiziği, optik, akışkanlar dinamiği ve spin zinciri sistemlerinde doğrusal olmayan dalgaların yayılımını tanımlamaktadır. Bu kısmi diferansiyel denklemleri doğrusal olmayan adi diferansiyel denklemlere (NLODE’lere) indirgedikten sonra, tam ilerleyen dalga çözümleri elde etmek için (m+1/G′)-açılım yöntemini kullanıyoruz. Bu yaklaşım sayesinde hem NHAE hem de HFSCE için yeni karmaşık çözümler elde edilmekte ve bu çözümler Mathematica kullanılarak doğrulanmaktadır. Ayrıca elde edilen çözümleri görselleştirmek amacıyla 3B grafikler ve kontur çizimleri sunulmaktadır. Sonuçlar, daha önce rapor edilen bulgularla karşılaştırılarak önerilen çözümlerin yeniliği ve doğruluğu ortaya konulmaktadır.
Nonlinear wave propagation in plasma and spin chains: New analytical solutions
Keywords: Yeni Hamilton genlik denklemi; Heisenberg ferromanyetik spin zinciri denklemi; (m+1/G′)-açılım yöntemi; Tam dalga çözümü