Limon kabuğu kullanarak sulu çözeltilerden Cu(II) giderimi - Topal, Murat; Topal, E. İşıl Arslan; Aslan, Sibel (Erciyes Üniversitesi, 2011)
Bu çalışmada adsorbent olarak limon kabuğu kullanılarak sulu çözeltilerden Cu(II) giderimi araştırılmıştır. Adsorbent olarak kullanılan limon kabuğu üzerine bakırın adsorpsiyonunda 150 devir/dakika karıştırma hızıyla pH=7’de giderim veriminin %83,3 olduğu, en uygun adsorbent dozajının 0,04 g/L olup adsorpsiyon veriminin bu dozajda %95,76 değerine ulaştığı belirlenmiştir. En uygun başlangıç bakır derişiminin ise 400 mg/L olduğu ve adsorpsiyon veriminin bu derişimde en yüksek değerine (%98,3) ulaştığı ayrıca en uygun bekletme süresinin %99 verim ile 120 dakikada gerçekleştiği ve en uygun sıcaklığın ise 250C olduğu tespit edilmiştir.

In this study removal of Cu(II) from aqueous solutions by using lemon peel was investigated. When limon peel was used as an adsorbent removal efficiency of Cu(II) was determined to be 83.3% at 150 rpm stirring speed and pH=7; optimum dosage of adsorbent was 0.04 g/L and adsorption efficiency at this dose was determined to be 95.76% .The optimum initial concentration of copper was 400 mg/L and at this concentration the adsorption efficiency reached the highest value (98.3%). Also 99% removal efficiency was reached when retention time was 120 minutes and temperature of 25 0C.
Removal of Cu(II) from aqueous solutions by using lemon peel