İMKB’ DE İŞLEM GÖREN MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIKLARI VE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARININ FİNANSAL PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Deran, Ali; Sarıay, M. A. İbrahim; Savaş, İncilay (Fırat University, 2013)
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının performanslarının finansalanaliz kapsamında oran analizi yardımı ile hesaplanması mümkündür. Bu paralelde çalışmanın amacı, 2009-2010 ve 2011 yıllarında İMKB’ye kayıtlı olan Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları ile Gayrimenkul YatırımOrtaklıklarının performanslarının finansal oranlar yardımıyla karşılaştırılmasıdır. Söz konusu işletmelerinfinansal performanslarının karşılaştırılmasında Aktif Karlılığı, Öz Sermaye Karlılığı, Hisse Başına Kar vePiyasa Değeri/Defter Değeri oranları kullanılmış ve elde edilen oranlar “Bağımsız Örneklem t Test”i ve“Mann-Whitney U Test”i kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, aktif karlılığı ve öz sermayekarlılığı açısından Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları arasında sadece2009 yılı için anlamlı bir farklılığın olduğu ve Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarının aktif karlılığı ve özsermaye karlılığının, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarından daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Hisse BaşınaKar ve Piyasa Değeri/Defter Değeri açısından yatırım ortaklıkları incelendiğinde aralarında istatistikselolarak anlamlı bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir.