Ginkgo Bilobanın Sperma Sulandırıcılarına İlavesinin Koç Spermasının Dondurulmasına Etkisi - Güngör, İbrahim Halil; Cinkara, Serap Dayan; Cihangiroğlu, Aslıhan Çakır; Kaya, Seyma Ozer; Kaya, Emre; Acısu, Tutku Can; Türk, Gaffari (My University, 2024)
Yüksek düzeyde antioksidan özelliği bilinen Ginkgo Biloba’nın koç spermasının dondurulması sırasında oluşan oksidatif stresi baskılayarak dondurma kalitesini artırması hedeflenerek bu çalışma yapılmıştır. Bu amaçla 6 adet Akkaraman ırkı koçlardan toplanan spermalar pooling yapıldı ve kontrol ile deney gruplarına eşit paylaştırıldı. Deney grupları [Grup 1: %4 GB, Grup 2: %2 GB, Grup 3: %1 GB, Grup 4: %0.5 GB, Grup 5: %0.25 GB ve Grup 6: Kontrol (%0 GB)] oluşturulduktan sonra sulandırılmış-soğutulmuş spermalar gliserolizasyon-ekilibrasyon işlemine tâbii tutulup 0.25 ml’lik mini payetlere çekildi ve otomotik dondurma cihazında donduruldu. Dondurulup-çözdürülen spermalarda CASA ile spermatolojik ve kinematik analizler, akış sitometri ile canlılık, akrozomal hasar ve mitokondriyal membran potansiyeli analizleri yapıldı. Ayrıca HOS test ile membran bütünlüğü belirlenirken, oksidatif stres analizleri ile vitamin, yağ asitleri ve kolesterol düzeyleri de ölçüldü. Yapılan analizler sonucunda %0.25 ve %0.50 GB içeren grupların kontrol grubuna göre total, progresif, rapid motilite, canlılık ve yüksek mitokondriyal membran potansiyeli düzeyinde artış sağladığı görülmüştür. Deney gruplarından %4 GB içeren grubun ise yapılan analizlerde spermatozoonlar üzerinde zararlı etki oluşturduğu belirlenmiştir. Oksidatif stres analizleri sonucunda %4 GB hariç diğer deney grupları kontrole göre GSH düzeyini artırmıştır. Ayrıca %1 GB GSH-Px, %0.25 ve %1 GB CAT ve %4 GB ise MDA düzeyinde kontrole göre artış sağlamıştır. Kontrol grubuna göre %2 GB içeren grup MDA, %4 GB içeren grup ise SOD düzeyinde önemli azalma sağlamıştır. Deney ve kontrol grupları arasında vitamin, yağ asitleri ve kolesterol düzeyleri arasında herhangi bir farklılık tespit edilememiştir. Sonuç olarak; koçlarda sperma sulandırıcılarına %0.25–%0.50 GB ekstresinin ilave edilmesinin spermanın dondurma kalitesini artırdığı belirlenmiştir
Keywords: Veterinerlik