ORDUZU GÖLETİ (MALATYA) ZOOPLANKTON FAUNASI - GÜREL, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada, Orduzu Göleti?nin zooplankton faunası incelenmiştir. Örnekleme bölgesinde 4 istasyon belirlenmiş ve Nisan 2011-Mart 2012 tarihleri arasında aylık periyotlarlaörnekler alınmıştır.Su Sıcaklığı, pH ve çözünmüş oksijen ölçümleri arazide anında yapılmıştır. Zooplankton örnekleri 55 µ göz açıklığına sahip standart plankton ağı kullanarak toplanmış ve %4?lük formaldehit solüsyonu içerisinde korunmuştur. Araştırmada Rotifera şubesinden 15 familyaya ait 35 tür, Cladocera? dan 4 familyaya ait 9 tür, Copepoda?dan ise 1 familyaya ait 3 tür saptanmıştır. Shannon Wiener indeks analizi sonuçlarına göre tür zenginliğinin en yüksek olduğu ay mayıs ayıdır (H?=2,29). En düşük indeks değeri ise eylül ayında görülmüştür (H?=1). Sorenson Benzerlik İndeksi sonuçlarına göre 1.ve 2. istasyonlarda benzerlik %74 olarak en yüksek oranda bulunmuştur. 1.ve 4. istasyonlarda benzerlik %69 olarak en düşük oranda bulunmuştur. Nisbi yoğunluk bakımından dominant zooplankton türü olan Polyatrhra dolichoptera %73,4 oranla temmuz ayında en yüksek yoğunluğuna ulaşmıştır. Tüm zooplankton içinde Rotifera %86,5 ile Cladocera %10 ve Copepoda %3,5 luk oranla temsil edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Rotifera, Copepoda, Cladocera, Orduzu Göleti

In this study, zooplankton fauna of Orduzu Lake were investigated. Samplings were taken montly form 4 different stations between April 2011 and May 2012. Water temperature, pH and dissolved oxygen of water were determined in situ. Zooplankton samples were taken by means of 55 µ mesh-sized standart plankton net and were preserved in 4% formaldehyde solution. In the study totally 47 zooplankton species were recorded. 35 rotifera species belonging to 15 families 9 Cladocera species belonging to 4 families, and 3 Copepode species belonging to 1 families were determined. As the result of Shannon Wiener species richness index analysis, species richness was found highest in may (H?=2,29). The least index value was found in september (H?=1). As the result of Sorenson Similaritiy İndex Sation I and II?s similarity was found highest with 74%and lowest value was recorded between stations I and IV with 69%. The dominant zooplankton species,Polyarthra dolichoptera was riched its maximum relative density with 73.4% in July. Among all zooplanktonRotifera was reptesented with 86.5%, Cladocera 10% and Copepoda 3.5% percentage. Key Words: Rotifera, Copepoda, Cladocera, Orduzu Lake
Orduzu lake (Malatya) fauna zooplankton
Keywords: Su Ürünleri