LED IŞIK KAYNAKLARIYLA AYDINLATILAN SPİRULİNA PLATENSİS'İN (GOMONT) GEİ-İTLER GELİŞİMİ ÜZERİNE SELENYUM (SE) VE E VİTAMİNİNİN ETKİLERİ - ALİM, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmada; özellikle akuakültür sanayinde önemli olan mikroalgal biyokütle üretimi için düşük maliyetle alg biyomasının laboratuvar ortamında zenginleştirilmesi hedeflenmiştir. Spirulina platensis kültürünü oluşturan besiyerlerine ayrı ayrı Se ve E vitamini ilavesi yapılarak led ışık kaynağı ile üretim sağlandı. Böylelikle absorbe ettiği selenyum ve E vitamininin gelişime olan katkısını 2'şer gün arayla günlük değişim miktarı, gelişim parametreleriyle birlikte gözlemlendi. Araştırma iki farklı çalışma halinde yürütüldü. İlk aşamada farklı led ışıklarla (kırmızı, mavi, gün ışığı (beyaz)) aydınlatılan ve her renk için 1, 2, 3'er ml E vitamini ilave edilen besiyerlerinde Spirulina platensis gelişimi ve E vitamini sentezi 1'er gün arayla 9 gün incelendi. İkinci aşamada farklı led ışıklarla (kırmızı, mavi, gün ışığı (beyaz)) aydınlatılan ve her renk için15-30-45'er mg/L Na2SeO3 ilave edilen besiyerlerinde Spirulina platensis gelişimi ve selenyum metal birikimi 1'er gün arayla 13 gün boyunca incelendi. Gelişim parametreleri; yaş (g/L) ve kuru ağırlık (g/L), optik yoğunluğu, klorofil-a miktarı (µg/ml), Se metali birikimleri (ug/L), E vitamini (ug/mL) değişimleri takip edilmiştir.

In this study, improvement of economically important micro algal biomass under laboratory conditions at lower cost was aimed. For this purpose Se and vitamin E were added separately in Spirulina cultures which were illuminated by different led lights. Variations in concentrations of Se and vitamin E were observed with growth parameters at 2 days intervals. The reserch was performed in two steps. First step was involved with growth of Spirulina in cultures to which 1, 2 and 3 ml of vitamin E were added. Cultures were illuminated with red, blue, and white led lights and vitamin E synthesis was observed at two days intervals for nine days. Similar experiment was performed for the growth of Spirulina in cultures to which 15, 30 and 45 mg/L Na2SeO3 were added. Cultures were similarly kept under red, blue and white lamps and accumulation of Se in algal cells was determined at two days intervals for 13 days. Growth parameters such as during the experiments wet weight (g/L), dry weight (g/L), optic density, chl-a amounts (µg/ml), Se accumulations (ug/L) of the wet weight were also determined.
The effects of selenium and vitamin E on the development of spirulina platensis (Gomont) geitler which is lightened with led lighting
Keywords: Biyoloji