Kompliyans bozukluğu bulunan olgularda mitral ve pulmoner venöz akım değişiklikleri - Çelebi, Harika; Dönder, Emir; Işık, Ahmet; Çeliker, Hüseyin; Günal, İhsan; Lüleci, Cemal (My University, 1996)
Çalışmamızda, sol ventrikül (LV) kompliyans bozukluğu bulunan 31 esansiyel hipertansiyonlu olguda mitral ve pulmoner venöz akımlar pulsed Doppler ekokardiyografik olarak incelenmiş, LV kompliyans bozukluğu ile pulmoner venöz akım (PVA) arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Sonuçlar 31 sağlıklı olgu verileriyle karşilaştırmıştır. Sol ventrikül kompliyans bozukluğu olan hipertansif hasta grubunda (HG) kontrol grubuna (KG) göre toplam mitral ortalama akım hızında anlamlı bir değişiklik olmadığı, erken diyastolik ortalama ve zirve akım hızlarının azaldığı (sırasıyla; p<0.005, p<0.0005), geç diyastolik ortalama ve zirve akım hızlarının arttığı (her biri için; p<0.0005) ve erken diyastolik zirve akım hızı/geç diyastolik zirve akım hızı oranının (E/A) azaldığı (p<0.0005) gözlendi. Sistolik pulmoner venöz ortalama ve zirve akım hızlarının HG' da KG' na göre anlamlı bir değişiklik olmadığı, diyastolik pulmoner venöz ortalama ve zirve akım hızlarının azaldığı (her biri için; p<0.0005), atriyal kasılma sırasında oluşan negatif pulmoner venöz ortalama ve zirve akım hızları ile sistolik pulmoner venöz zirve akım hızı/diyastolik pulmoner venöz zirve akım hızı oranı¬nın (J/K) arttığı (her biri için; p<0.0005).görüldü. Hasta ve kontrol grubu birlikte değerlendirildiğinde, E/A oranı ile sistolik pulmoner venöz zirve akım hızı (r=0.26, p<0.05), diyastolik pulmoner venöz zirve akım hızı (r=0.57, p<0.0001) arasında pozitif bir korelasyon saptanırken, negatif pulmoner ve¬nöz zirve akım hızı (r=-0.55, p<0.0001) ve J/K oranı arasında ise negatif bir korelasyon tespit edildi (r=-0.73, p<0 .0001). Sonuç olarak, sol ventrikül kompliyans bozukluğuna bağlı olarak transmitral akım hızlarında olduğu gibi pulmoner venöz akım hızlarında da belirgin değişiklikler görüldüğü ve bu değişikliklerin kompliyans bozukluğunun bir belirtisi olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi