Parçacık sürü optimizasyonu kullanılarak etkili bir lineer geri beslemeli kaydırma yazmaç yapısı - Eröz, Eyüp; Tanyıldızı, Erkan; Özkaynak, Fatih (My University, 2021)
Özet Rasgele bir dizi üretmek birçok uygulamada önemli bir gereksinimdir. Rastgele görünümlü diziler elde edebilmek için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri doğrusal geri beslemeli kaydırma yazmaç yapılarıdır. Ancak bu yapılar ile uzun rasgele sayı dizileri elde etmek zor bir görevdir. Çünkü üretilecek dizinin uzunluğu tasarımda kullanılan flip-flop sayısı ile bağlantılıdır. Belirli bir değerden sonra tasarım sürecinde seçilecek konfigürasyonlara karar vermek NP hesaplama karmaşıklığına sahiptir. Bu çalışmada bu hesapsal karmaşıklık problemi bir sezgisel yaklaşım olan parçacık sürü optimizasyon algoritması ile çözülmeye çalışılmıştır. Elde eilen sonuçların başarısı çeşitli istatistiksel testler ile doğrulanmıştır. Başarılı çıktıların ileride birçok pratik uygulamada başarılı olarak kullanılabileceğine inanılmaktadır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Rasgelelik; Doğrusal geri beslemeli kaydırma yazmaç; Optimizasyon