SİGARA BAĞIMLILIĞI İLE İLGİLİ GÖRSELLERİN EYE- TRACKİNGYÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ - KAYA, SAKİNE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bağımlılık kavramı, bir maddenin sosyal, fiziksel ve ruhsal nedenlere yol açmasına rağmen devam edilmesini, bırakma isteğine rağmen terk edilmemesini ve maddeyi alma arzusunun durdurulmamasını ifade etmektedir. Tütün içeriğinde bulunan Psikoaktif madde nikotin sebebiyle bağımlılık oluşturan maddelerden birini de sigara oluşturmaktadır. Sigara bağımlılığı, beyine etki ettiği bilişsel fonksiyonlarını ve duygu durumunu da etkilemektedir. Bununla birlikte Nöropazarlama, insan beyninin pazarlama uyarıcılarına gösterdiği tepkinin anlaşılmasında Nörobilim tekniklerden faydalanması veya pazarlama mesajı ile karşılaştığında bireyin tepkilerinin ve zihinsel durumunun nörolojik olarak incelenmesi şeklinde ifade edilmektedir. Araştırmanın amacı; Sigara bağımlılığı ile ilgili hazırlanan görsellerin insanlar üzerindeki farkındalık etkisini belirlemektedir. Bu amaç doğrultusunda, uzmanlar tarafından çeşitli internet sitelerinden ve Yeşilay Web sayfasından sigara bağımlılığı afişlerinden seçilen görseller Eye-Tracking (Göz izleme) yönteminin kullanarak incelenecektir. Bu çalışma, Nöropazarlama alanında yapılacak deneylere özgünlük ve farklılık kazandırılarak bu tür çalışmaların yapılması açısından da önemli bir işlevi de yerine getirecektir. Farklı disiplinleri bir araya getirerek yeni alanların ortaya çıkmasına ve bu alanlarda yeni çalışmalar yapılmasına yardımcı olacaktır.

February- 2025; Pages: IX+61 The concept of addiction nefers to continuing a subtance despite social, physical and psyhological resasons, not abandoning it despite the desire to guit, and not stopping the desire to take the substance. Cigarettes are one of the substances that cause addiction due to the psychoactive substance nicotine found in tobacco. Cigarette addiction also affects the cognitive of the functions and emotiönal state it affects the brain. The purpose of the research is to determine the awareness effect of visuals prepared about smoking addiction on people. For this purpose, visuals selected from various internet sites and Yeşilay Web page smoking addiction posters will be examined by experts using the Eye-Tracking method. This study will also fulfill an important function in terms of conducting such studies by providing originality and difference to the experiments to be conducted in the field of Neuromarketing. It will help to create new fields and conduct new studies in these fields by bringing different disciplines together. In addiction, neuromarketing is expressed as the use of neurosciense technigues in understanding the reaction of the human brain to marketing stimuli or the neurological examination of the individual's reacitions and state mental state when faced with a marketing message.
Examining images related to smoking addictiion using the eye tracking method
Keywords: İşletme