Ortasında dikdörgen delik bulunan düzlem kompozit levhada elasto-plastik gerilme analizi - Gür, Mustafa; Kaman, Mete Onur (My University, 2001)
Bu çalışmada, kompozit malzemeden imal edilmiş, ortasında dikdörtgen delik bulunan, uniform yayılı çekme yüklerine maruz düzlem levhada elasto-plastik gerilme analizi yapılmıştır. Malzeme olarak alüminyum matriks ve çelik fiberden oluşmuş çelik-alüminyum kompoziti seçilmiştir. Çalışmada sonlu elemanlar metodu kullanılarak sayısal çözüm yapılmıştır. Çözümde dokuz düğümlü izoparametrik sonlu elemanlar kullanılmıştır. Farklı fiber takviye açıları için, ilk akmayı başlatan değerden itibaren kademeli olarak artırılan uniform yayılı çekme yüklerinde analizler tekrarlanmıştır. Dikdörtgen delik etrafındaki iç gerilmelerin dağılımı ve plastik bölgelerin yayılışı farklı fiber takviye açılarında incelenmiştir.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Kompozitler