Multipl skleroz hastalarının genel sistem yetersizliği ile görme alanlarındaki ortalama sapma arasındaki ilişki - Güler, Mete; Yılmaz, Turgut; Yoldaş, Tahir (My University, 2007)
Amaç: Multipl Skleroz hastalarının görme alanlarındaki ortalama sapma (mean deviation-md) düzeyleri ile genişletilmiş yetersizlik durum ölçütü (EDSS) değerleri arasındaki ilişkiyi incelemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 23 MS hastasının 44 gözü alındı. Hastaların 10’u (%43.4) erkek, 13’ü (%56.6) kadın idi. Hastaların ortalama yaşı 35.7±8.3 yıl idi. Octopus 101 otomatik statik perimetre ile tüm hastalarda her iki gözün santral 300’lik görme alanı değerlendirildi. Hastalar görme alanındaki md düzeylerine göre iki gruba ayrıldı. Grup I; md’ leri 3.0-5.9 dB arasındaki bireylerden, Grup II ise md leri 6.0-20.0 dB arasındaki bireylerden oluşturuldu. Md’leri 3.0 dB’ den küçük, 20.0 dB’ den büyük ve güvenilirlik indeksi > 15 olan hastalar çalışmaya alınmadı. Her iki gruptaki hastaların EDSS değerleri belirlendi ve Mann-Whitney U testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Grup I hastalarının ortalama EDSS değerleri 3.2±2.1, Grup II’ nin ise 2.4 ± 1.7 idi. Her iki gruptaki EDSS değerleri istatistiksel olarak farklı değildi (p= 0.145). Sonuç: MS hastalarının görme alanı değerlendirmelerinin her hasta için diğer sistem yetersizliklerinden bağımsız olarak ele alınması gerekmektedir.
Keywords: Görme alanları; Görme keskinliği; Özürlülük değerlendirmesi; Multipl skleroz; Görme alanı testleri