AROMATİK HALKALI BAZI FOSFAZENLERİN SACCHAROMYCES CEREVİSİAE L. KÜLTÜRÜNDE DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ VE ERGOSTEROL SENTEZİ ÜZERİNE ETKİSİ - ERDOĞDU, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada, Saccharomyces cerevisiae L. üzerinde bazı aromatik halkalı bazı fosfazenleri kullanarak bunların ergosterol ve doymamış yağ asitleri üzerine etkisi belirlendi. Çalışmada farklı fosfazen molekülleri kullanıldı. Çalışma kapsamındaki deney grupları kontrol grubu, H2O2 (Hidrojen peroksit) ve fosfazen moleküllerin grupları şeklinde düzenlendi. Gruplar hazırlandıktan sonra, S. cerevisiae kültürünün kontrol grubu dışında diğer kültürlere 30 µg fosfazen ve 100 µl H2O2 ilave edildi. 30 °C de etüvde 72 saat inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda hücre peletleri ayrıldı ve Tris-ETDA tamponu homojenize edildi. Bu homojenizattan Glutatyon S-Transferaz (GST) ile total protein düzeyleri belirlendi. Hekzan/izopropanol alkol karışımı ile elde edilen homojenattan da yağ asidi ile lipofilik moleküllerin analizi yapıldı. Deney sonuçlarımıza göre, fosfazen molekülü ve H2O2 ilave edilen maya hücrelerinde total protein değerleri ile GST değerlerinde parelel bir şekilde artış gösterirken, bazı gruplarda protein miktarında artış gözlendiği halde GST düzeyinde azalma saptandı. S. cerevisiae' nin membran yapısında önemli bir yer kaplayan ergosterol, T3 ve T3B kodlu fosfazenler ile H2O2 gruplarında kontrol grubuna göre yüksek, T4 kodlu fosfazenler ile H2O2 gruplarında düşük olduğu belirlendi. S. cerevisiae yağ asidi bileşimi içinde doymamış yağ asitlerinden oleik asit ile palmitoleik asitlerin yüksek düzeyde olduğu gözlendi. Bu yağ asitlerin oranları gruplar arasında karşılaştırıldığında, fosfazenlerin moleküler gruplara göre yağ asidi sentezi üzerinde hem azaltıcı yönde hem de artırıcı yönde etkili olduğu gözlendi. H2O2 ilave edilen grupların yağ asidi düzeyleri üzerinde de indükleyici etkinin olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarımız S. cerevisiae kültür ortamına fosfazen ve H2O2 moleküllerin eklenmesi sonucu, ergosterol ile yağ asidi sentezi, yağ asitlerinin hidrokarbon zincirine çift bağ girişi yapan enzimlerin son ürünlerinde artışlara ya da azalışlara neden olduğunu ortaya koymuştur. Benzer etkilerin fosfazen moleküllerin tek başına eklendiği kültür ortamlarının hücre peletlerinde de gözlenmiştir

In this study, some aromatic on Saccharomyces cerevisiae L. using some cyclic phosphazenes, their effect on ergosterol and unsaturated fatty acids was determined. Different phosphazene molecules were used in the study. The experimental groups within the scope of the study were organized as control group, H2O2 (Hydrogen peroxide) and groups of phosphazen molecules. After the groups were prepared, 30 µg of phosphazen and 100 µl of H2O2 were added to other cultures, except for the control group of S. cerevisiae culture. Incubated for 72 hours in the oven at 30 °C. At the end of incubation, cell pellets were separated and Tris-ETDA buffer homogenized. Total protein levels were determined from Glutathione S-Transferase (GST) from this homogenizat. The fatty acid and lipophilic molecules were analyzed from the homogenate obtained with the hexane / isopropanol alcohol mixture. According to our experimental results, while total protein values and GST values increased in parallel with the phosphazen molecule and H2O2 added yeast cells, GST levels were decreased in some groups, although an increase in the amount of protein was observed. Ergosterol, which has an important place in the membrane structure of S. cerevisiae, was found to be higher in T3 and T3B coded phosphazenes and H2O2 groups compared to the control group, and low in T4 coded phosphazenes and H2O2 groups. It was observed that high levels of oleic acid and palmitoleic acids were among the unsaturated fatty acids in the S. cerevisiae fatty acid composition. When the ratios of these fatty acids were compared between the groups, it was observed that phosphazenes had both a decreasing and increasing effect on the fatty acid synthesis compared to the molecular groups. It was also determined that groups that added hydrogen peroxide had an inducing effect on the fatty acid levels. Our study results revealed that as a result of the addition of phosphazen and H2O2 molecules to the culture medium of S. cerevisiae, ergosterol and fatty acid synthesis, fatty acids cause increases or decreases in the end products of enzymes that double-enter the hydrocarbon chain. Similar effects were observed in cell pellets of culture media where phosphazen molecules were added alone
The effect of some phosphazenes with aromatic cyclic on unsaturated fatty acids and ergosterol synthesis in saccharomyces cerevisiae l. culture
Keywords: Biyoloji