ELAZIĞ İLİNDEKİ FARKI SPOR BRANŞLARDAKİ PROFESYONEL TAKIMLARDA GÖREV YAPAN ANTRENÖRLERİN LİDERLİK TARZLARININ BELİRLENMESİ - KAK, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmanın amacı; Elazığ İlinde Profesyonel Takım Sporlarında Görev Yapan Antrenörlerin Liderlik Tarzlarının Araştırılmasıdır. Profesyonel takım sporlarında görev yapan antrenörlerin liderlik tarzlarını sporcuların görüşleri doğrultusunda, liderlik tarzlarının nasıl olduğunu, branşlar arasında farklılık olup olmadığını belirleyip, çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın evreni; Türkiye'deki profesyonel takımlar ve bu takımlarda görev yapan antrenör ve sporcular oluşturmakta olup örneklemini ise; 2013-2014 sezonunda Elazığ ilinde faaliyet gösteren 11 profesyonel (futbol, basketbol, voleybol ve hentbol) takım ve bu takımlarda görev yapan antrenör ve sporcular oluşturmaktadır. Bu takımlardaki yaklaşık 240 sporcuya anket uygulaması yapılarak, kendi takımlarındaki antrenörlerin liderlik tarzlarının araştırılması yapılmıştır. Araştırmamızda, sporcuların kendilerine ait bilgileri edinmek için "Kişisel Bilgi Formu" yanı sıra Chelladurai ve Saleh tarafından geliştirilen ve 40 maddeden oluşan Spor İçin Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri elde edildikten sonra veriler, SPSS istatistik paket programı kullanılarak, sporcuların demografik özelliklerinin frekansı, sıklığı (f) ve yüzde (%) 'i hesaplanarak analiz edilmiştir. Sporcuların görüşlerine göre, antrenörlerin yaş, eğitim, yıl ve spor branşı çalışma sürelerine göre iletişim becerilerinin düzeylerinin, farklı branşlar için aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplanarak karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Antrenörlerin liderlik becerileri ölçeği ile elde edilen puanlar. Tukey testi kullanıldı. Araştırma sonucunda çalışmaya katılan farklı branşlardaki sporcuların eğitici destekleyici, sosyal destek ve otokratik alt ölçeğinde farklılaşmanın olmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte demokratik ve pozitif geribildirim alt ölçeği puan ortalamalarında anlamlı farklılaşma olduğu görülmüştür Anahtar Kelimeler: Spor, Antrenör, Liderlik, Liderlik Stilleri

DETERMINATION OF THE LEADERSHIP STYLES OF THE COURTS OF THE TRAINERS AT THE PROFESSIONAL EQUIPMENT IN DIFFERENT SPORTS BRANCHES WITH ELAZIĞ The aim of this study is to investigate the style of trainers who work in Professional team sports in Elazığ. And to define the style of trainers work in professional sports in accordance with athlete and whether there is a difference between branches or not. The topic of study the professional teams in Turkey and the trainers and athletes work in these teams. The study contains 11 professional team (football,basketball,volleyball and handball) and the trainers and athletes work in these teams in Elazığ in 2013-2014 season. In this study , to provide personal information of athletes, the leadership scale for sport developed by Chelladurai and Saleh is used as well as personal information form. After obtaining the data of study,datas about especially athlete's demographic features is analyzed calculating frequence(f) and percentage (%) using SPSS statical packet programme. According to athlete's sense,calculating arithmetic average and standart deviation of trainers' leadership scale, one way analysis of varience is used in comparing trainers' communication skills according to age ,education level,years of doing sports and working with the same trainer for athletes from different branches. Tukey test is used in detection of emerging differentiation. As a result of study, it is determined that there is no differentiation in the scale of athletes from different branches and their educational ,social and autocratic scale. Besides this, it is seen that there is no significant differentation in the average of democratic and positive feedback scale. Key Words: Sports, Coach, Leadership, Leadership Styles
Determination of the leadership styles of the courts of the trainers at the professional equipment in different sports branches with Elaziğ
Keywords: Spor