MOBİL ÖĞRENMENİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARISI, MOTİVASYONU VE TUTUMLARI ÜZERİNE ETKİSİ: BİR META ANALİZ ÇALIŞMASI - Gür, Duygu; Özek, Müzeyyen Bulut (My University, 2021)
Yapılan bu araştırmada mobil öğrenme uygulamalarının öğrencilerin başarısı, motivasyonu ve tutumları üzerindeki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla veri tabanlarında yapılan tarama sonucunda ulaşılan 66 deneysel araştırma ile meta analiz çalışması yürütülmüştür. Analiz sürecinde öncelikle yapılacak meta analiz yöntemini belirlemek adına homojenlik testi yapılmış ve çalışmaların heterojen olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle analizlerde rastgele erişim modeli kullanılmıştır. Araştırmada her bir değişken ve her bir araştırma için ayrı olarak Hedge’s g etki düzeyi hesaplanmış, ardından genel etki düzeyleri ve anlamlılık değerleri belirlenmiştir. Yapılan analizlerden elde edilen verilere göre mobil öğrenmenin öğrencilerin başarısını geniş oranda artırdığı (Hedge’s g=0,882 p<0,01), motivasyon (Hedge’s g=0,541 p<0,01) ve tutumlarını (Hedge’s g=0,515 p<0,01) ise orta düzeyde artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Böylece mobil öğrenmenin öğrenmeye katkı sağlayan, öğrencilerin motivasyonunu artıran bir ortam olarak eğitimde kullanılmasının oldukça yararlı olduğu ortaya koyulmuştur.
Keywords: Motivasyon; tutum; meta analiz; akademik başarı; Mobil öğrenme